skip to Main Content

Bu Meslek 10 Yıl Sonra Tarihe Karışacak

Matbuu.com CEO’su Onur Afşar:

  • “Gelenekçi bir meslek olan matbaacılığın, dijital ortama adapte edilmesi en zor sektörlerden biri olmasına karşın, önümüzdeki 10 yıl içinde büyük oranda online sisteme dönüşeceğini öngörüyoruz”
  • “Yaklaşık 2 yıllık AR-GE çalışması sonrası hayata geçirdiğimiz matbuu.com ile yüz yüze yürüyen matbaacılığı internet ortamına taşıyarak, daha hızlı ve ekonomik çözümlerle hizmet veriyoruz”

dijital matbaa

Teknolojik gelişmelerle kendini tamamen yenileme sürecine giren matbaa sektörünün, bayrağı dijitale devretme yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Matbuu.com CEO’su Onur Afşar, “Gelenekçi bir meslek olan matbaacılığın, dijital ortama adapte edilmesi en zor sektörlerden biri olmasına karşın, önümüzdeki 10 yıl içinde tamamen online sisteme dönüşeceğini öngörüyoruz” dedi.

Afşar, Türkiye’de web to print sisteminin yaygınlaşmasında öncü olarak yaklaşık 4 yıldan bu yana internet üzerinden hizmet veren Matbuu’ un hem kullanıcı hem de sektörden oldukça büyük ilgi gördüğünü belirtti. Bu ilgi ile matbaa sektörünün geleceğine dair detayları inceleme olanağı bulduklarını ifade eden Afşar matbaacılık gibi birebir görüşmelerle yürütülen bir mesleğin, yakın geçmişe kadar dijital ortama taşınmasının imkansız gibi göründüğünü bildirdi.

Web toPrint (W2P) sisteminin tüketici ve üretici için avantajların altını çizen Afşar, “Bir kartvizit için bile olsa kullanıcı istediği ürüne ulaşabilmek için matbaaya gitmek zorunda kalabiliyor. Özellikle Anadolu’da yaşayan insanlar için bu ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilmek zor oluyor. Büyükşehirlere ve uzun yollara razı olmak durumunda kalabiliyorlar. Bu durum yalnızca tüketici için değil aynı zamanda talep edilen ürüne hatasız ulaşma çabasında olan bir matbaacı içinde iletişim açısından hayli zorlu bir süreç. Klasik matbaa anlayışı ciddi bir masraf ve zaman kaybı olsa da işler yakın zamana kadar bu şekilde yürüyordu.  Hızla değişen teknoloji bilgisayar kullanımındaki artış ile matbaa sektörü de kendini yenilemeye başladı” dedi.

Avrupa ve ABD’de matbaacılık dijitale dönüştüğünü Türkiye’de de önümüzdeki 5 yıl içinde dönüşümün hızlanacağını ifade eden Afşar, 10 yılın sonunda da büyük oranda online sisteme dönüşeceğini öngördüklerini belirtti.

“Binde 5 hata payı ile ilerliyoruz”

W2P sisteminin iletişim ve ulaşım rahatlığı sağlamasının yanı sıra zamandan da kar ettirdiğini vurgulayan Afşar, Matbuu.com için 2 yıla yakın sürdürülen AR-GE çalışmaları sayesinde daha hızlı ve kısa süreli çözümler ürettiklerini belirtti.

Afşar, şunları söyledi:

“Online matbaa kurgumuz sayesinde klasik matbaalardan 3’te 1 oranında kısa sürede işleri çözüyoruz. Normal matbaa bir işi 10 günde teslim ediyorsa, biz matbuu.com’ da 3 günde teslim ediyoruz. Süreyi kısaltırken olası tüm hata ihtimallerini de minimuma indirmek için çalışıyoruz. Kullanıcılarımızın verdiği siparişin hatasız teslim edilebilmesi için farklı kontrol departmanları kurduk. Birinin gözden kaçırdığı hatayı, diğeri yakalıyor. Siparişe dayalı bir üretim bandına sahip olmamıza karşın, binde 5 hata payıyla yolumuza devam ediyoruz.”

“Matbuu.com’ da herkes kazanıyor”

Matbuu.com e-ticaret sisteminin B2B (Business to business – Firmadan firmaya e-ticaret) ve B2C (Business to customer – Firmadan müşteriye yönelik e-ticaret) olarak iki ayrı segmentte hizmet verdiğini söyleyen Afşar, “E-ticaret daha çok B2C pazarı olarak biliniyor. Günümüzde e-ticaret ürün ve hizmetleri genellikle son kullanıcıya yönelik. Benzerlerimizden tamda bu noktada ayrılıyoruz. Matbuu.com bireysel kullanıcılarımız, grafikerler, tasarımcılar ve kurumsal müşterileri kapsayan bir platform” dedi.

matbuu.com ile baskıyla ilgili tüm ihtiyaçların karşılanmasının yanında kazanç da sağlanabileceğinin altını çizen Afşar, şöyle devam etti:

“Matbuu.com, içerisinde bulunan tüm ürünlere tasarımcı ve grafikerlerimiz yeni yüzler kazandırarak kendi ürünleri haline getirebiliyor. Şu anda 140 grafikerimizin içerisinde kendi tasarımlarını sattığı sayfamız var. Sistemimizde planladığımız yeniliklerle bu kişiye özel sayfalar mağazalar haline dönüştürülüp satışa açılacak. Sadece grafikerler değil dernek, kulüp gibi topluluklar kendi ürünlerini matbuu.com üzerinden mağazalarında sergileyip satabilecekler.”

Bir kişi yorum başlatmış. Sen de yaz:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top