skip to Main Content

Content Marketing Öyle Olmaz, Böyle Olur!

Selam takipçi! Bildiğin gibi blog sayfamda yazılarıma, geleneksel pazarlama yöntemleri ile başlayıp dijital pazarlama yöntemleriyle devam ettim. Böyle olması gerekiyordu çünkü işin operasyon ve saha kısmı ne kadar önemliyse dijital pazarlama kısmı da o derece önemli hale geldi. Bizzat pazarlamanın mutfağından gelmiş biri olarak çok net ve biraz sert eleştirilerim olacak! Sonuç olarak size gerçekten hangi bloglardan tanıtım yazısı alınmalı, content marketing için nelere dikkat edilmeli ve içerik pazarlamasının aslında ne olduğunu anlatacağım.

content-marketing

Bkz: Pazarlama Nedir?

İçerik Pazarlaması – Content Marketing Nedir?

Content marketing (içerik pazarlaması) sözlükte: İnsanlara faydalı veya ilgi çekici içerikler sunarak bir ürünün/hizmetin tanıtılmasıdır.

Bu doğru! Ben de content marketing için şu tanımı kullanıyorum:

Content marketing, reklam yoluyla potansiyel müşteri aramak değil; potansiyel müşterinin aradığı reklamı tasarlamaktır. -Bünyamin K.

Hem sözlük tanımından hem de benim deneyimlerimden çıkan sonuç şu: Bir görsel, bir müzik, bir video veya yazı, hiç fark etmez! Bir şekilde insanların hayatına dokunan içerik yayınlayıp bu yayından ticari bir dönüşüm beklemeye içerik pazarlaması (content marketing) diyoruz. Daha detaylı bilgi için “İçerik Pazarlaması Nedir?” Başlıklı yazıma göz atın.

Content Marketing Nasıl Yapılır?

İşin doğrusunu öğrendiğimize göre birçok dijital pazarlama uzmanı(!)nın yaptığı hatalardan ve olması gerekenlerden bahsedelim:

1- Backlink Almak İçin Gelişi Güzel Yazılar Yazmak Doğru mu?

SEO hizmeti veren bazı danışmanlar, arama motorlarında hedefledikleri anahtar kelimelerde üst sıraya çıkmak için başka sitelerde yayınlatmak üzere içerik yazmayı tercih ediyorlar. Bilirsiniz, bu yazıların içerisinde çeşitli anahtar kelimelere eklenmiş backlinkler (anchor text) vardır. Yöntemde yanlışlık yok fakat yöntemin uygulanma şeklinde hatalar var.

Bir SEO uzmanı olarak yazarlık konusunda iddialı değilseniz, işin bu kısmını uzmanına bırakmanız gerekir. Aksi durumda yazdığınız yazıyı kimsenin okumayacağını, ilk paragraftan sonra sayfayı terk edeceğini biliyor olmalısınız.

“Ben, içerisine anchor texti koyduktan sonra ziyaretçi okusa ne fark eder, okumasa ne fark eder. Google amca görüyor ya o bana yeter?” Diyorsanız ve yanlış anlamazsanız size mesleğiniz hakkında küçük bir ipucu vereyim:

Tanıtım yazılarında paylaşılan backlinklerin kalitesini belirleyen tek faktör ilgili sitenin domain otoritesi değildir. Hayır hayır, o yapay zekasına güvendiğiniz ölçüm araçlarında yüksek skorlar görmeniz de yeterli değildir. Bunların önemsiz olduğunu iddia etmiyorum. Yeterli değil diyorum, dikkat edin! 

Peki, tanıtım yazısı alırken başka neye dikkat etmeliyim?

Yazdığınız yazının hangi blogda/sitede yayınlandığı kadar hangi düzeyde etkileşime sahip olacağı da önemli bir detaydır. Ölçüm araçları size bunu önceden söyleyemez çünkü yazıyı yazacak/yazdıracak olan sizsiniz. Yazdığınız yazı okunmuyorsa, beğenilmiyorsa, içerisindeki backlinklere tıklanmıyorsa o çok popüler siteye ödediğiniz reklam bedelinin yarısını çöp ettiniz demektir.

Unutmayın: Google, insan gibi düşünmeye çalışan ve algoritmalarını sürekli buna göre geliştiren bir arama motorudur. Öyleyse, kimsenin ilgilenmediği yazılara google da pek itibar etmeyecektir. Bugün ediyorsa da yarın etmeyeceğinden şüphem yok! Yani, çok bilindik bir sitede hiç okunmayacak bir tanıtım yazısı yayınlatmanın size pek faydası olmayacaktır.

Yapılması gereken iş ise basit: SEO işini siz, içerik pazarlama işini ise pazarlama yazarları yapmalıdır. Uzmanların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan iş hem sizi hem de danışmanlığını yaptığınız firmayı tatmin edecektir.

2- Siteleri Analiz Eden Yapay Zekalara Güvenmek Ne Derece Doğru?

Bugüne kadar yüzlerce tanıtım yazısı teklifi aldım. Kendi blog sitemde yayınladığım tanıtım yazıları bu tekliflerin sadece 10’da 1’ini oluşturuyor. Bazen anlaşma sürecinde aşağıdaki gibi saçma sapan mukayeseler duyuyorum.

-Ayda 200 bin ziyaretçisi olan haber sitelerinden 20 liraya backlink alıyorum da siz neden 100 bin ziyaretçisi olan bloğunuz için 5 katı para istiyorsunuz?

-Biz, moz skoru y olan siteye bu parayı veriyoruz. Sizin moz skorunuz x olduğu için şu parayı veririz.

-Fiyat teklifiniz Alexa sıralamasındaki durumunuz için biraz fazla 🙂 vs.

Bu arkadaşlar da genellikle R10.net müdavimi, öğrenci veya ek iş olarak SEO ile ilgilenen kişilerden oluşuyor. Sanki amaçları içerik pazarlaması değil de uzağa işeyebilme mücadesiymiş gibi geliyor bana. Bakın çok net söylüyorum: Bu iş böyle yapılmaz!

Doğrusu şu:

Yapay zekaya sahip çeşitli ölçüm araçları sizin tercih yapmanızı kolaylaştırabilir ama sizin adınıza tercih yapmamalıdırlar. Tanıtım yazısı için ilgilendiğiniz sitenin temel kriterleri uygunsa dikkat etmeniz gereken, sitedeki diğer yazıların ne düzeyde etkileşim aldığıdır.

  • Blogdaki mevcut yazılara insanlar yorum yapmış mı?
  • Mevcut yazıların altındaki sosyal medya butonları tıklanmış mı? (Genelde bu butonların üzerinde sayaçlar olur)
  • Blog yazarının facebook, twitter vs. sayfaları takip ediliyor mu?
  • Blog yazarının sadakatli takipçileri var mı? Aynı isimler farklı yazılara yorum yapıyor mu?

Bu gibi sorulara yanıt ararken bir blog sitesinin takipçi kalitesini gözlemlemiş olursunuz. İnanın bana, milyonlarca gelip-geçen ziyaretçi yerine, sadece binlerce takipçisi olan bloglar size çok daha yüksek fayda sağlayacaktır. Hele de nitelikli ziyaretçisi olan bir blogla çalışıyorsanız harcadığınız parayı fazlasıyla geri iade edecektir.

3- Doğru Zamanda, Doğru Yerde, Doğru Ürünü Pazarlamak.

İçerik yayınlatmak için ilgilendiğiniz blog sitesinin aylık tekil ziyaretçi sayısı, çeşitli ölçüm araçlarından aldığı puanlar vs sizi tatmin ediyor ancak tanıtacağınız ürün ile uzaktan yakından alakası yok ise vazgeçin derim. Ya da blog yazarı ile irtibata geçip ilgili ürünü kendi blog konsepti ile bağdaştırarak kaleme alıp alamayacağını sorun. Mesela ben bu işi pek iyi yaparım. Bir gün hizliadam.com’da salyangoz satarsam şaşırmayın 🙂

Çok ünlü bir anne bloğunda elektrikli testere tanıtımı yapmak size ne backlink anlamında, ne de dönüşüm anlamında fayda sağlamayacaktır! Lakin, yazıyı okutmayı ve içerisindeki backlinklere tıklatmayı başarırsanız durum farklı. Böyle bir durumda çok yüksek faydaya ulaşabilirsiniz. İlle de elektrikli testereyi, o çok ünlü ama alakasız anne bloğunda tanıtmaya kararlıysanız şöyle bir kompozisyon düşünebilirsiniz:

“Eşinizin çicek sevmediğini kabul edin! Hem eşinizi, hem de tüm arkadaşlarınızı şaşırtın. Elektrikli testerenin eşinize vereceği mutluluğu bir çiceğin veremeyeceğini biliyorsunuz değil mi?” 🙂

Zor bir örnek seçeceğim diye iyice uçtuğumu kabul ediyorum ama bu yöntemin işe yaradığını bizzat deneyim edindim. Konuları birbiri ile bağlamak zor değildir. İyi bir content yazarı bulmanız yeterli 😉

Doğru ürünü doğru kompozisyon ile doğru blogda tanıtmanın faydalarını görmek isterseniz aşağıdaki yazıları inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki yazılar hem okurlara fayda sağlıyor, hem de ilgilenen okurlara bazı ürünler için önermelerde bulunuyor. Bu tür yazılar SEO için backlink sağlamanın ötesine geçip bizzat dönüşüm sağlayan yazılardır. Yazılardaki yorumlardan az çok tahmin yapmak da mümkün 😉

Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

Bünyamin Kapıcıoğlu | Content Marketing/İçerik Pazarlama Yazarı

7 Yorum
  1. Bi dünya blog takip ediyorum nedense bu sitenin yazılarını okurken acayip mutlu oluyorum. Yüreğine kalemine sağlık… 🙂

  2. En iyi blog listeleri arasına giren bloğunuzu incelerken düştüm, anlatım o kadar net ve olması gerektiği gibi, tebrik ederim, başarılar dilerim.

  3. Dilinize sağlık gerçekten, hele size teklif edilen konulara bakınca şunu da eklemek istiyorum ” yahu biz alexa değeriniz çok düşük, Google analytics verileriniz yanlış olabilir mi? ” şaka yapıyor olmalılar gerçekten.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top