skip to Main Content

Başarının Sırrı İnovasyonel Satış

taşınabilir kaset çalarÜreticilerin veya pazarlamacıların ürünlerini tercih ettirecek farklar yaratmaları gerekiyor. Her zamankinden daha faydalı veya daha farklı, daha kullanışlı veya daha işlevsel…

Dahasını arayan tüketicilere daha başarılı bir satış için İNOVASYON tanımını inceleyelim.

İnovasyon Nedir?

Latince “innovare”, “innovatus” kelimelerinden türemiştir. Türkçe karşılığı yenilenme, yenilikçi olarak ifade edilebilir.

Günümüzde artık tek başına “satış” sözcüğü yetersiz kalmakta ve “inovasyonel satış” gerektirmektedir. Yani “yenilikçi satış”

Nedir yenilikçi satış? Genelde ürün yenilemek, ek özellikler katmak, üründe fark yaratmak olarak değerlendirilen inovasyonel çalışmalar bazen üretim modelini yenilemek, satış stratejisini yenilemek, satış sonrası destek modelini yenilemek vb. durumlar için de uygulanabilir.

Örneğin: Logosuna en çok sempati duyduğum markalardan biri olan SONY firmasından bahsedeyim. 1979 yılında Dünyanın ilk taşınabilir kaset çalarını üreterek mükemmel bir inovasyona imza atmıştır. Walkman adını verdiği modeli günümüzde kullanılmasa da kullanıldığı tarihlerde diğer markaların ürettiği “taşınabilir kaset çalar”lar için kategorize edici bir isim olmuştur. Tıpkı 1950 li yıllarda ilk arazi aracını tanıtan Jeep firması gibi. Sonrasında üretilen tüm arazi araçları JEEP kategorisi adıyla anıldı. (uzun yıllar)

Jeep firması ilk otomobili icat eden firma değildir. Lakin 1950’li yıllarda arazi aracı için açılan ilk ihaleyi Amerikan Willys Jeep kazanmıştır. 4 tekere de çekiş/itiş yeteneği kazandırılması yenilikçi bir yaklaşımdı ve başarılı oldu. Aynı şekilde Walkman ilk kasetçalar cihaz değildir. Walkman inovasyonel bir icattır.

Unutmadan. Her yenilik inovasyon değildir.

İnovasyon süreci: Yeniliğin toplumsal faydaya dönüştürülmesidir. Ticaret anlamında düşünürsek, yapılan yeniliğin tanıtılması, pazarlanması, satılması ve tüketiciye fayda sağlaması özelliği ile yenilikçiye çıkar (maddi kazanç gb) sağlamasıdır.

Yazının başında belirttiğim gibi. Günümüz şartları göz önünde bulundurulursa aynı ürüne hiçbirşey eklemeden uzun soluklu çıkar sağlamak mümkün değildir. Pazarlama ağınızdan ürününüze kadar hep bir yenilik içersinde olmanız gerekmektedir. Telepazarlama, Çat kapı(door to door), e-ticaret gibi metodlar satış/pazarlama anlamında yapılan inovasyonlardır. Bu yenilikler yine kendi içlerinde tekrar yenilenebilir özelliklere sahiptir. Mesela yemeksepeti. e-ticaret’in icadından yıllar sonra yenilikçi bir e-ticaret modelidir.

 Bünyamin Kapıcıoğlu

3 Yorum
  1. Rekabet kızışınca fark yaratmak gerekiyor. Ürün ve hizmet kopyalanabilir nitelikte. Alternatifler çoğaldıkca tüketiciyi cezbedecek fark yaratmak gerekiyor. Ne de güzel söylemişsiniz. Bütün makalelerinizi okudum valla. ben eposta abonesi de oldum fakat bana 5-10 günde bir mail geliyor. bu sorunu düzeltirmisiniz. Devamlı gelsin bana mailler

    1. Merhaba Ahmet bey. Size sorunuzun cevabını mail olarak gönderdim fakat burada da paylaşmak isterim. Mailler size 5-10 günde bir kez geliyorsa problem yok. Hergün yeni makale eklesem bile abonelerimi gün ve gün rahatsız etmemeye özen gösteriyorum. Hızlı adam aboneleri haftada bir- max iki kez mail alır

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top