Bilinçaltının Çaresizliği, Subliminal Pazarlama Teknikleri
Kısa Bir Bakış:,
Bilinçaltı yada sübliminal olarak hayatımıza giren kelimenin aslında ne olduğunu kavrayamadığımızı kendinize itiraf edin ve verdiğiniz tüm kararların sizin tarafından verilmediğini düşünün. Bu yüzden yemek yerken seçtiğiniz restoranın, marketten 10 adet farklı deterjan arasından gidip birini seçmenizin yada bir mağazaya girdiğinizde alacağınız bir üründe x markasını almayı kendinizin karar verdiğini hayal edin. İşte, kesinlikle YANILIYORSUNUZ!
Çok farklı alanlarda kullanılmasına karşın, en geniş kitleye hitap edilen sektörlerden biri olan pazarlama alanında daha etkin ve verimli kullanılan bir yöntem olan sübliminal pazarlama teknikleridir. O yüzden sübliminal tekniklerin nasıl kullanıldığını Mutluluk Satıcısı Mehmet CABAR (sübliminal konusu üzerine çeşitli araştırmalar yapmaktadır); HızlıAdam Bünyamin Kapıcıoğlu için yazdı.
Bilinçaltım nedir ve neden bu kadar korumasızdır?
Bilinçaltı dediğimiz şey, aslında bilincimizin %99,9’unu kaplar. Yani, bizim bildiğimiz ve hissettiğimiz bilinçli olmak eylemi; bilincimizin %0,01 ile kontrol ediliyor. Bu devasa bilincin geri kalan kısmı ise; sizi kontrol eden ve tüm bilgileri, tüm emirleri yüzde 0,01’lik alana ileten ve sizin kararlarınızı kendiniz verdiğini sanmanıza neden olan bölümdür.
Gözümüz sürekli olarak bir şeyi algılar ve tarar. Bu taranan veriler bilinçaltına atılır ve biz sadece bu gördüklerimizin bir kısmını hatırlarız. Ancak hatırlamadığımız ama taradığımız verilerin; gün yüzüne çıkarak bize bir markete gidip 5 farklı deterjan markası arasından 1 tanesi aldırmasına; bilinçaltını etkilemek diyoruz işte. Kısacası, biz sürekli işgal ve sömürü altındayız 🙂
Dünya üzerinde en büyük sübliminal reklam Camel markasının reklamı olarak görülmektedir. Tek hörgüçlü devesinin bacaklarında çıplak erkek figürü bulunan sigara paketinin kamuoyuna yansıması sonucu reklam yasaklanmış ve Camel’in satışları %5 iken, %32’ye çıkmış. Ve şu anda nerede deve resmi görülse, akla Camel markası gelir.
Subliminal Pazarlama ve Ürünlerin Tanıtımı
Bir reklama yada maça yada bir filme bakarken, gözünüz bir noktaya odaklanır ve diğer alanlar flu görünür. Ama o görüntü bilinçaltımıza yerleşir ve depolandıktan sonra kullanılmak üzere bekler. Daha sonra bir markete girdiğinizde reyonları gezerken gözünüze bilinmeyen bir marka çarpar ve sanki onu yıllardır biliyor hissine kapılıyorsunuzdur. İşte, bu ürünün reklam çalışmasını yapan ajansı tebrik etmek gerekir. Çünkü, hedefi 12’den vurmuştur.
Subliminal reklamlar, yapılış tekniğine göre çeşitlendirilir ve kimileri gözle görülürken; kimileri de algılanamaz. Televizyon reklamları, viral reklamlar, broşürler yada bir markanın reklamını bilmeden başka birini yaptırması gibi çeşitli yöntemlerde mevcuttur.
Viral pazarlama
Mutluluk satan bir firma var mı derseniz, Coca Cola’yı gösterebilirim. Yaptığı her reklam ile mutlu olmayı hedefleyen bir firmadır ve dünya genelinde en fazla reklam bütçesi ayıran firmadır. Herkes onu tercih ederken, neden fazladan para harcasınlar ki? Sebebi, elbette akılda kalıcılık. Bunu da reklamlarındaki mutlu aile tabloları ile yakalıyorlar.
Viral pazarlamaya en güzel örnekler arasında Limango’nun İstiklal Caddesi’nde 5 kişinin kafasına Limango kutusu takıp gezdirmesi, Turkcell’in Selocan reklamında kullandığı antenli şapkaları çocuklara dağıtıp ücretsiz reklamını yaptırması gösterilebilir. Aslında bunların hepsini görünce, alacağımız ürünü almamızda etkili olmuyor gibi düşünebilirsiniz ancak yine yanılıyorsunuz 🙂
Pazar araştırması ve sübliminal empoze savaşı
Artık herşey kolay değil. Artık herşey çok kolay. İnsanlar, sübliminal yolla etkilenmemek için bu tarz yöntemlere karşı olduklarını dile getiriyor, yasalar çıkıyor. Ayrıca Web 3.0 ile artık herkese daha rahat ulaşılıyor ve istenilen tüm bilgiler pazardan alınıp doğru pazarlama tekniğine ulaşılıyorsa da, neden hala tam tersi yoldan gidilip bilinç altı etkileniyor? Neden filmlerde ve dizilerde 25. kare yöntemi halen kullanılıyor?
Neden Akbank’ın, İş Bankası’nın yada Garanti’nin yaptığı gibi doğal bilinçaltı yöntemleri kullanılmıyor ki? Uzaktan baktığımızda yeşil bir tabela gördüğümüz zaman, orada Garanti bankasının var olduğunu anlayabileceğimiz bir yöntem niye seçilmiyor? Görmek ile gerçekten görmek arasındaki farkı neden firmalar seçmiyor?
Cevabı çok basit: daha çok satmak, satmak ve satmak! Ama cevaptan önce şunu bilmek gerekir. Bu büyük pazarda, sübliminal yolu seçen şirketlerin çokça olduğunu ve hayatımızın her alanında olduğunu bilmenizde fayda var. İnternet üzerinden sübliminal reklamlar yazarak birçok çeşitli görselin detaylı analizini görerek, ne demek istediğimi rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Ve son olarak, kurtlar sofrasına hoş geldiniz:)
Mehmet Cabar
Yazar hakkında: İnsanları mutlu etmek için çeşitli yazılar yazarak, mutlu ve var olan bir birey oluşturma aşamasında olup; mutluluk satmak üzerine bir girişimim vardır. İnsanların insanlara ve markaların insanlara doğru yaklaşımı ile mükemmel mutluluğu ve refahı yakalamanın basit bir şekilde yapıldığını anlatan yazılarımın bulunduğu bloğuma sizi de beklerim: Mutluluk Satıcısı > Mehmet Cabar
Satacaklar yani kaçarı yok. istemesen de satacak sana adamlar
Birileri satmasa bile insanlar ihtiyaçlarını gidermek için sürekli alışveriş yapmak zorunda. Firmalarda tercihlerin kendilerinden yana kullanılması için strateji geliştiriyor. Etik mi derseniz? Rekabetin bu kadar kızışık olduğu piyasada inanın kararsızım… Fakat karşı değilim
Yazıyı çok beğendim, Mehmet Hocam. Fakat kafama bir nokta takıldı. İnsanların camel markasını gördüklerinde akıllarına deve gelmesi çok normal. Hatta bazı yerlerde deveye kamel denildiğini de duymuştum. Bu tek hörgüçlü devenin ön bacağındaki çıplak erkek modelinin satışlara etkisi nedir? Bunda subliminal bir şey göremedim ben açıkçası.
Ha derseniz ki, “camel reklamı çıplak erkek içerdiği için yasaklandı ve halkın dikkatini yasaklanan sigara olarak çekti ve insanların ilgisi arttı” anlarım. Ama bu yasaklanma dışında bir etkisi olduğunu düşünmüyorum. Siz ne diyorsunuz?
Bazı reklamlar, sübliminal nitelikte olanlar, sürekli olarak aynı etkiyi yaratmayabilir. Bir reklam gösterime girer ve kendini insanlara fark ettirir ve sonrasında bu etki yok olsa da reklam halen konuşulur.. Camel markasında da bu söz konusu. SÜbliminal içerik olarak Camel her zaman cinsellik bakış açısını ön planda tutmuştur. Çünkü sübliminal içeriklerin en kolay etkilenin cinsellik temalı olanlardır. Devedeki çıplak kadın figürü ve devenin arkasında yazan SEX ibaresi fark edildikten sonraki süreçte artık insanların bu olayı sürekli olarak konuştuğu ve halende konuştuğu gerçektir. İşte asıl sübliminal olan burada, ilk kez bir cinsellik içeirkli reklam ortaya çıkmış ve 100 yılı aşkın süredir de konuşulmaktadır.
Asıl sübliminal olan da budur. İnsanların başka insanları etkilemesi. Bedeva reklam 🙂
kesinlikle katılıyorum ama camel reklamından sonra reklamlara sübniinal mesajların konması yasaklandı belki hala koyanlar vardır zaten beni televizyon izlediğim yok ama benimde kafama bir soru takıldı neden çizgi filmlere daha çok cinsel içerik yerleştirip sex yazıları koyuyolar niye 3 5 yaşında olan çocukların beynine böyle şeyler yerleştiriyolar büyüdüğü zaman sex çılgını olsun diye mi?
Bu sorunuj cevabından önce, şu anki insanların cinsel ihtiyaç bağlılığının ne derecede olduğunu görmek gerekir diye düşünüyorum. Sübliminak reklamların kullanılması yasak ama toplumdan kimse ne bunu fark edebiliyor ne de gidip şikayet ediyor.
Çizgi filmlerde bahsi geçen yöntemin çokça kullanıldığı bir gerçek. Bu bir pazarlama mıdır bilmiyorum ama insanların düşünme yeteneğinin, sadece arzuları üzerine yoğunlaşıp diğer alanlarda muhtaç olmasını sağlayan bir durumdur. Buna belki pazarlama diyemezsiniz ama bence üst yöneticilerin kendi fikirlerini kolayca empoze edebilmesi için aşılanan bit yöntem. Zira bence de çok başarılı oldular.
Bu konuda daha çok makale ve kitap üzerinden araştırma yapmak isterseniz, internetten yararlanabilir yada yorum veya web sitem aracılığıyla bana ulaşabilirsiniz.
Reklamlar bizi kontrol ediyor
Mehmet’in yazıları da güzelmiş. Bu blog sayesinde keşfetmiş oldum
Memnun oldum. Daha sık görüşmek dileğiyle…
Mesela İlüminati direk subliminal yöntemlerin eseridir. Başarısını oradan anlayabilirsiniz
Merhaba Ahmet Çetin bey,
Çok doğru bir ayrıntıya değindiğiniz. Teşekkür ederim
Sağlam yazmış yazan. bencede doğru tespitler
Mehmet Cabar tarafından yazıldı. Onun adına teşekkür ederim Tuğba hanım
Kesinlikle çok yerinde tespitler. Bir ürünü alırken bilinçaltı ile almamız için ne gerekliyse reklamlar ile yüklüyorlar bize.
okurken gerçekten zihnim açıldı ve başka ufuklara gittim. ellerinize sağlık ve harika bir bakış açınız var.
Misafir Yazar: Mehmet Cabar adına teşekkür ederim
hep illimünatti oyunları bunlar
şimdi alın demiyorlar zaten örneğin pizzaya biz nasıl alıştık sefer tasinda yemek yiyen adamlardı atalarımız ne zman özel kanallar çıktı ninja kaplumbağalar diye bir süreç atlattık onu izleyip büyüyen bir nesil pizzanın diğer şeylerin önüne geçmesini sağladı. o nesilden sonra yetişen neslin pizzayi milli yiyecek olarak görmesi normal di tahminim çizgi filmlerdeki cinsel mesajlar da pizza etkisi yapacak yani ilerde cinsellik sex ve bu gibi eğilimler ileride tabu olmaktan çıkıp normalmiş gibi yapılacak sonumuz hayrola
Tespitler çok yerinde. İyi yakalamışsınız.
Çok keyifli olmuş ellerinize sağlık
Baya kaliteli tespitler olmuş.
Bilinçaltına işleyen kumar bağımlılığında da uygulanan bir tedavi yöntemi bu. Ellerinize sağlık
Yazıyı beğendim ancak bir şey var 5 marka var ve hiç subniminalden etkilenmemiş beyinler de birini seçmek zorunda ihtiyaç ya eleyeceksin öyleki halk artık aldatmacalara ve abartılara oldukça doydu insanlar önerilenlere değil kendi istediklerine yöneliyor hatta şunu duydum bir çok insandan aklım a Markasında ama denedim b daha iyi reklamlar etiketlerini kısa sürede kaybediyor
teşekkürler, harika bir blog olmuş.