skip to Main Content

Pragmatizm Nedir? Pragmatik Olmak Gerekir mi?

pragmatikPragmatizm: Faydacılık olarak dilimize uyarlanan bu felsefi düşüncenin temelinde sonuç odaklı olmak esastır. Eyleme dayalı bu düşünce yapısında işin nasıl yapıldığından ziyade nereye vardığı gibi sonuçlar incelenir.

Pragmatik Olmak: Yapılan işin neden, nasıllarından ziyade sonuçlarıyla ilgilenme durumudur. Pragmatik insanlar doğrudan başarıyı değerlendirir. Pragmatik düşüncede başarının ölçümlenebilir değerleri vardır. Bu değerler genellikle işin sağladığı fayda üzerine kuruludur.

Eski Yunancada felsefi bir terim olan “pragma” sözcüğünden türemiştir. Pragma: iş, uygulama, eylem gibi anlamlara karşılık gelmektedir.

Pragmatizm İle İlgili Örnek

Kendisinden yapılması beklenen bir işi başarısızlıkla sonuçlandıran kişinin, pragmatik düşünce karşısında pek şansı yoktur. Başarısızlık=istenen faydaya ulaşılamama. Pragmatik olan kişiler “neden başaramadın?” kısmıyla pek ilgilenmeyip direk sonuçları değerlendireceği için başarısızlığın pragmatik düşünceye mazeretler sunması anlamsız kalır.

Tüm insanların keyifle izlediği bir TV reklamı hayal edin. Reklam karşısında adeta hipnotize olur gibi ekrana kilitleniyor ve kesinlikle zaplamıyorsunuz. Bu reklam sizi güldürebiliyor veya şaşırtabiliyor özellikte bir reklam olsun. Tıpkı sizin gibi milyonlarca insanı şaşırtma veya güldürme özelliğine sahip olan bu reklam, ürünün satışlarını hiç veya beklenen oranda artıramıyorsa pragmatizm anlayışıyla başarısız bir reklam demektir. Pragmatik düşünen üretici, insanların bu reklama kilitli kalmasıyla ilgilenmeyecek ve doğrudan satışlara olan etkisini ele alarak başarısız bir reklam olduğuna kanaat getirecektir. (Reklamın amacı ürünün sıcak satışını sağlamaksa)

YORUM:

Bazen tembelci yönetim modeli olarak değerlendirdiğim pragmatizm anlayışını, zaman zaman gerekli gördüğümü de belirtmeliyim çünkü:

Bir işin veya işi yapan kişinin neden başarısız olduğunu incelemek, kişiyi kazanma adına önemli bir adımdır. Aynı şekilde bir sonraki iş için daha sağlıklı adımlar atmayı kolaylaştırır. Direk sonuçlarla ilgileniyor olmak ise mutluluğu sadece eylemin sonucuna göre kurgulamak ve süreçleri irdelemekten kaçış gibidir.

FAKAT:

Bazı işlerde tecrübe esastır ve işi yapan kişilerin tecrübeli olduğu varsayılır. Bu kişiler için başarısızlık nedenlerini sorgulamak iş öncesi yapılmalı veya işten sonra sadece zaman kaybı olarak değerlendirilmelidir. Aksi halde başarısızlığı dışsal nedenlere yorumlama tembelliği çalışanların birer mazeret makinesi olmasına yol açabilir. Bu gibi durumlarda pragmatik olmanın önemi artmaktadır.

Bu çok hassas bir çizgi olsa da tamamen pragmatik düşünmek veya tamamen pragmatizmden uzak olmak doğru tercihler olmamalı. Hassas çizgi üzerinde hassas dengenin kurulabildiği düzende pragmatik düşünebiliyor olmak kişiye veya yöneticiye avantaj sağlar.

EK BİLGİ:

Pragmatizm, Amerika’da ortaya çıkmış felfese akımıdır. William James ile popüler hale gelmiştir.

Bünyamin Kapıcıoğlu | HızlıAdam | İş Dünyasında Rekabet Hız İster

24 Yorum
  1. Pragmatizm konulu tez ödevim için mükemmel bir kaynak oldu. Ne kadar teşekkür etsem azdır.

  2. bi pragmatik olanlar profesyoneller vardır bi de pragmatik olmaya çalışan amatörler. ben onlara şahin görünümlü doğan diyorum

  3. Aslında pragmatik insanlara çok büyük ihtiyaç var. Onlara birlikte duyguları işin içine karıştırmadan birçok şeyi akıl mantık ve tarafsız olarak çözmek demektir. Bu insanlar sayesinde bir çok şeye çare ve çözüm bulunuyor. İyiki varlar. Onlar egeoistdegiller. Duygusuz hiç değiller. Hatta bizlerden daha derin duygular olan sapla samanı birbirine karıştırmayın insanlar
    İşleri kolay değil. Çünkü biz mantık kullanmadan sadece duygularımızla hareket edenler sınıfına aitiz.hatta duygularımızla sadece kendi çıkarlarımız doğrultusunda kullanıyoruz. Yani oldukça egoistisiz de.herne kadar kabul etmeşek te.😯😯

  4. pragmatik düşünceye örnek bir deyim; Haticeye değil neticeye bak 🙂

    Harika bir yazıydı teşekkürler bilgi küpüne döndüm sayende Hızlı adam 🙂

  5. Geçen ay pragmatik bir direktör yüzünden işimi kaybettim,sonuca giden yolda neler yaşandığına bakmadan, yeterli iş sonuçları üretemiyorsun diye duygusuzca beni işten kovdu.Pragmatizm kavramına dört elle sarılmak bu insanlarda yer alan güç ve koltuk bağımlılığını tetikliyor bence.

  6. Herkesin fayda üzerine ilişkilendiği bir dünya düzeni ile karşı karşıyayız. Şöyle ki;
    İnsanlar çıkar için gelirler vecde, menfaat olmasaydı etmezlerdi sana secde.

    Emeğinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.

  7. Pragmatizm ; Narsizim, yüksek-ego, tedbirsizlik, gelişigüzelcilik, kaba-saba-yaklaşım, kararlı-görüntü-verme, birlik-oluşturma, güçlü-liderlik-görüntüsü-verme gibi konular ile yakındır…
    Pragmatizm den kaliteli ve sürekli düzgün iş-sonuç çıkması imkansız gibidir, şansa bağlıdır…
    Kalite daha geniş bir feedback çevrimini gerektirir..Sebep-sonuç ilişkisini yeterinde irdelemezsen, asla kaliteni artıramazsın, muhafazada edemezsin…Pragmatizm yaklaşımlar dönem denem ( TARTIŞILABİLİR OLARAK ) hızlı ve net başarılı sonuçlar almayı sağlıyabilir…Ancak hayatın her alanında ve herzaman uygulayamazsın…

  8. Pragmatik insan etik degerleri olmayan, kural kanun tanimayan amator kimsedir, gelismemis geri kalmis ulkelerde var olan insanin ikinci planda oldugu yonetim tarzidir.

  9. “Basariya giden yolda hersey mubahtir” sozunun pragmatik tanim benzeri…bu soz ne derece ahlaki ise pragmatik olma o derece ahlakidir…
    Doyurucu bilgi icin tesekkur.
    Saygilar.

    1. Pragmatik olmayı, ahlaki açıdan değerlendiremeyiz. Yalnızca örnekleri değerlendirebiliriz. Pragmatizm aslında bir düşünce yapısı. Nedenlerle değil; sonuçlarla ilgilenen. Bazen böylesi de gereklidir. Bazen…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top