skip to Main Content

Hosting Nedir?

Web dünyasına yeni başlayanlar için hosting nedir, web hosting ne anlam ifade eder? Hayal ettiğin projeye yelken açmak için sizlere neler gerekli hepsini derledik.

Sitenizin ismini yani adresini belirlemek için alan adı (domain) kaydı yapmak bir web sitesine sahip olmak için yeterli değildir. Nasıl bir iş yeri açarken ürünlerinizi depolamak ve satmak için fiziksel bir alana ihtiyacınız varsa, web sitesi kurarken de dijital bir alana ihtiyacınız olur.

Sitenizdeki yazılar ve görseller gibi içeriğin, sunucu denen ve kesintisiz çalışan özel bilgisayarlara yüklenmesiyle; web sitenizin internet ortamında erişilmesi sağlanır.

Hosting; web sitenizin internette yayınlanabilmesi için, sunucu üzerinde, içeriğinize ev sahipliği yapacak depolama alanını kiralamanız anlamına gelir.

Hosting ne işe yarar?

osting, bir veya daha fazla web sitesinin ve ilgili hizmetlerin barındırılması ve bakımı için kişi ya da kuruluşlara depolama ve bilgi işlem kaynakları sunmaya yarar.

Hosting firmaları, web sitelerinin internette görüntülenmesi için gereken teknolojileri ve hizmetleri sağlar.

Böylece sitenizi ziyaret etmek isteyen kullanıcılar; tarayıcı çubuğuna sitenizin adresini yazdığında, sunucu (server)  ziyaretçinizin bilgisayarına sitenizi oluşturan içeriği gönderir.

Hosting Planları / Hosting Paketleri

Hosting firmaları farklı özelliklerde hosting planları hazırlayarak web sitenizin ihtiyaçlarına en uygun hosting hizmetini almanızı sağlar.

Aslında bir hosting paketi satın aldığınızda , sunucuyu değil, bir sunucu üzerinde sitenize ayrılmış  bir alanı genellikle 1 yıllık bir süre için kiralamış olursunuz. Bu nedenle hosting paketlerinin kullanım süresi dolduğunda bir sonraki yıl için  ne kadar ödeyeceğinizi gösteren yenileme fiyatlarını önceden bilmeniz önemlidir.

Ayrıca depolama alanının büyüklüğü, sunucuların RAM, CPU gibi donanımsal özellikleri, bir hosting hesabında kaç web sitesi barındırmak istediğiniz gibi kriterler hosting fiyatlarına yansımaktadır.

Hızlı yüklenen web sayfaları, siber saldırılara karşı korunmayı amaçlayan etkin güvenlik önlemleri, periyodik yedekleme gibi özellikler; hosting hizmetinin kalitesini gösteren en önemli ipuçlarıdır. Sunucuların güçlü veri merkezlerinde bulunması da hosting planına karar verirken dikkat edilmesi gereken önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmakta.

Projene Göre Seçebileceğin Hosting Türleri

hosting türleri

Sunucudaki işletim sistemine göre; Linux Hosting (PHP, MySQL, Python ile tasarlanmış web siteleri için) ve Windows Hosting ( asp.net, .net core, mssql ile tasarlanmış web siteleri için ) adını alan hosting türleri bulunmaktadır.

İçeriğinizin bulunduğu sunucunun başka web siteleriyle ortak kullanılması (paylaşımlı), size özel olması (dedicated), ya da sitenizin içeriğinin farklı konumlardaki birden fazla sunucuda depolanması (bulut) da hosting planlarını şekillendiren çeşitliliğin sebebidir.

Ayrıca bazı yenilikçi hosting firmaları tarafından; bulut sunucu altyapısı ile entegre edilerek modernleştirilen, depolama alanı ve trafik limitleri bakımından paylaşımlı hosting’den daha avantajlı olan VPS sunucuların kullanıldığı güçlü hosting çözümleri de mevcuttur.

Popüler web sitesi oluşturucusu WordPress’le hazırlanan web sitelerinin, özel optimize edilmiş sunucularda barındırılmasını sağlayan WordPress Hosting ve alan adınızı içeren mail hesapları sağlayan ve kobilerin gözdesi olan Kurumsal Hosting de en çok tercih edilen hosting planları arasında yer alır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top