skip to Main Content

İkna Edici Yazılar Yazmak İçin Hipnotik Yazım Teknikleri #3

Okur yönünden çok şanslı bir yazarım çünkü ziyaretçilerim havuzdan çıkıp açık büfeye saldıran tatilciler gibi yazılarımı büyük bir keyifle tüketip yorumlarında “eline sağlık” diyorlar. Bundan inanılmaz keyif alıyorum ve bu motivasyonla yeni yazılarımı hazırlıyorum. Önceki yazılarımda “hipnotik yazım tekniklerimi paylaşacağım” diyerek size söz verdiğimi biliyorum! Şimdi size ikna edici yazılar yazmak için ihtiyacınız olan iki önemli yöntemden daha bahsedeceğim.

Hazırsanız bu yazının 1. tekniği ile başlıyorum. Evet, hazır ve sabırsızsınız 🙂

ikna-edici-yazılar-yazmak

1- TEKRAR ETMEK İKNA EDİCİDİR

Gündelik hayatımızda ısrarlardan hoşlanmayız ve bunun kabalık olduğunu düşünebiliriz. Ben de sizle aynı düşünüyorum. O yüzden bu teknikten endişe duymanızı istemem. TEKRAR etme tekniği karşınızdakini cevap vermek zorunda bırakmadan uygulanır. Bu yüzden sıkıcı bir ısrarla mukayese edilmemelidir. En güzel tarafı ise her zaman işe yarar olmasıdır. Evet, ikna edici metinler yazacaksanız unutmayın: Tekrarlar kesinlikle işe yarar!

Neden mi?

Yazdığınız metinlerde karşı tarafa bir aksiyon aldırmak için veya bir iddiaya inanmasını sağlamak için çeşitli açıklamalar yapıyorsunuz. Yazdığınız yazıda ne demek istediğinizi insanlar anlıyor ancak tam olarak nasıl anladıklarını bilmiyorsunuz. Öyleyse amacınıza ulaşmanıza yardımcı olacak gerçek mesajı ara sıra tekrar etmeniz gerekebilir. Tek bir mesaj, çok keskin bir hatırlatma, rahatsız etmeyen bir tekrar. İşte bu gerçekten işe yarar!

Nasıl mı?

Hayal Edin: Hazır gıda sektöründe hizmet veriyorsunuz. İşletmenizin adı “Döner Go” olsun.  Döner Go’nun mutfağında her personelin galoş ve eldiven kullandığından bahsettiğiniz bir metin hazırladığınızı düşünelim. Bu metin neyi amaçlıyor? Döner Go’nun hijyenik bir yemek mekanı olduğunu ifade etmek istiyor değil mi? Elde var bir.

Sözlerinize, kullandığınız malzemelerin kalitesiyle devam ediyorsunuz. “Döner Go’da günlük taze garnitürler kullanılır ve içeceklerin tamamı cam şişedir” diyerek bir önceki iddianızı da desteklediniz. Elde var iki.

Son olarak, yemeklerin hazırlık aşamasında çin tuzu kullanmadığınızı ve kızartmalarınızı asla yanmış yağlarla pişirmediğinizi söylediniz. Sanırım amaç halen daha aynı: Sağlıklı olduğunuzu anlatmaya çalışıyorsunuz. Tamamdır! birbirini tamamlayan 3 ana madde var ve hepsi aynı iddiayı destekler nitelikte. Tekrar tekniğine çok yaklaştık.

Şimdi Döner Go işletmesi üzerinden size tekrarın gerçekten işe yaradığını anlatan örnek bir paragraf yazıyorum:

Örnek 1 | Tekrar Yöntemi:

Döner Go çalışanları, hijyen için gerekli tüm ekipmanları eksiksiz ve doğru kullanır. Kullanılan ekipmanların her gün bakımı ve temizliği yapılarak bir sonraki güne hazır olması sağlanır. Döner Go yönetimi, bu görevlerin yerine getirilmesi konusunda hassastır çünkü Döner Go Sağlıklıdır.

Döner Go’da yemeye doyamadığınız salata ve garnitürlerin sırrı tazeliğinde saklıdır. Çıtır çıtır ekmekler, tap taze lavaşlar ve enfes bir döner deneyimi. Lezzetli bir deneyim için artık sağlığınızdan fedakarlık etmek zorunda değilsiniz. Döner Go Sağlıklıdır.

Çin tuzunun sağlığa zararlı olduğundan şüphemiz yok! Kullandığımız ürünlerin raf ömrünü uzatmak için asla çin tuzu kullanmak zorunda değiliz çünkü günlük taze ürünler çıkarıyoruz. İçeceklerimiz için kanserojen etkisi olan plastik şişeler yerine tamamen zararsız cam şişeleri tercih ettik. Kızartmalarımızda ise asla yanmış yağlar kullanmıyoruz. Bildiğiniz gibi, Döner Go Sağlıklıdır. 

Yukarıdaki örnek içerikte, paragraf sonlarına “Döner Go Sağlıklıdır” ifadelerini eklemeseydim kimileri için bu paragrafları birleştirmek zor olabilirdi. Bu yöntem ile hem ana mesajı yeniden hatırlattım hem de okuyanları, Döner Go’nun sağlıklı olduğuna ikna ettim. Yani, amacım buydu. Sizce de bu yöntem ikna edici değil mi? Örnekte gördüğünüz gibi tekrar etmek işe yarıyor.

 Şimdi ikna edici yazılar yazmak için 2. tekniği paylaşıyorum:

2- Benzetmeler Yapmak İkna Edici ve Sürükleyicidir

benzetmeler-yapmakAnlatımlarınızda benzetmeler yaparak okurların ilgisini koruyabilirsiniz. İlgi çekici benzetmeler aynı zamanda heyecan vericidir. Tabi ki güzel bir benzetmeye ihtiyacınız olacak. Örnekle açıklayacağım ama öncesinde benzetme ne demek hatırlayalım.

Benzetme Nedir?

Benzetme, genellikle nitelik yönüyle zayıf olan bir varlığı, nitelik olarak daha güçlü bir varlıkla bağdaştırmaktır. Örneğin, hızı koşan bir insan için “çita gibi hızlı” ifadesini kullanmak bir tür benzetmedir.

Yazılarınızda benzetme kullanalarak, tanıttığınız ürünü veya herhangi bir düşünceyi daha değerli kılabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken kullanacağınız ilginç benzetmeler okur kişinin yazıya olan ilgisini koruyacaktır. Dolayısıyla, sonuna kadar okunan içerikler yazmış olacaksınız. Bunu kim istemez ki? O halde yazılarımızda benzetme tekniğini kullanmaya başlasak iyi olacak. Benzetmeler gerçekten de heyecan vericidir! Örnek vereyim mi?

Örnek 2 | Benzetme Yöntemi:

Çok güzel bir kadınla birliktesiniz ve en yakın dostunuzla hislerinizi paylaşmak istiyorsunuz. “Gözlerine baktığımda içimde yanardağ patlıyor gibi hissediyorum” dediğinizde duygu yoğunluğunuzu çok net bir şekilde ifade etmiş olursunuz. Bunun yerine “gözlerine baktığımda içimde bir heyecan oluyor” deseydiniz aynı etkiye sahip olmazdı değil mi? Çünkü basit bir heyecandan bahsetmiyordunuz. Gerçekten basit olsa bile 😉

Şimdi bir örnek daha paylaşarak bu yöntemi, gövdesine çeltik atılmış ağaç gibi ömür boyu sahiplenmenizi sağlayacağım. Tamam tamam yakaladınız, biliyorum 🙂

Sağlamlığı ile ön plana çıkan bir ürün sattığınızı varsayalım. Bu ürün bir otomobil olsun. İnsanların otomobillerden beklentilerini bilirsiniz. Hız, konfor, güç, sağlamlık, donanım bunlardan en önemlileridir. Peki, tank gibi sağlam bir otomobil yapmış olmanız tek başına yeterli olacak mı? İnsanlar tank gibi bir otomobilin içindeyken her kasiste ayran gibi çalkalanacaklarını düşünebilirler. Belki de sizin tank gibi sağlam, yat gibi konforlu, uçak gibi hızlı bir otomobilden bahsetmeniz gerekiyordur. Açıkçası böyle bir otomobil kullanmak kendimi kral gibi hissetmemi sağlardı. Kral gibi hissedeceğinize inanmak heyecan verici olmaz mı? Bence benzetmeler oldukça heyecan vericidir.

Peki,

BU YAZIMDAKİ HİPNOTİK YAZIM TEKNİKLERİMİ YAKALADINIZ MI?

hipnotik-yazım-teknikleriMuhtemelen, size anlattığım teknikleri aynı zamanda bu yazım için kullandığımı fark etmiş olmalısınız. İyice dikkatini veremeyen okurlarım için işin sırrını ifşa edecek hipnotik yazım tekniklerimi bu yazıda nasıl uyguladığımı paylaşmak istiyorum.

Bu yazıda işimi hiç şansa bırakmayıp henüz yazının birinci paragrafında kozlarımı oynayarak şöyle bir cümle kurdum:

..ziyaretçilerim havuzdan çıkıp açık büfeye saldıran tatilciler gibi yazılarımı büyük bir keyifle tüketip yorumlarında “eline sağlık” diyorlar…

Yukarıdaki cümlede sizi açlıkla suçladım 🙂 Tabi ki bu yapıcı bir eleştiriydi çünkü bilgiye ulaşma arzunuzu özetliyordu. Değerli bir bilginin, açken yediğiniz yemeklere benzetilmesi ilginizi çekmiş olmalı ki okumaya devam ettiniz.

“Tekrarlar her zaman işe yarar, tekrarlar kesinlikle işe yarar, işte bu gerçekten işe yarar!” şeklindeki ifadeleri yazının belirli noktalarına serpiştirdim. Hem tekniği anlattım; hem de tekniğin uygulamacısı oldum. Muhtemelen yazdıklarımı okurken tekrarların gerçekten işe yarayacağına ikna oldunuz? Amacım da bu değil miydi? Size öğrettiğim (ya da hatırlattığım) yöntemlerin işe yaradığına ikna olmanızı isterim elbette 😉

Diğer tekrar cümlelerinden bahsedeyim:

“benzetmeler aynı zamanda heyecan vericidir, benzetmeler gerçekten de heyecan vericidir, bence benzetmeler oldukça heyecan vericidir.” şeklinde birbirini tekrar eden ifadeleri de yazının farklı noktalarına serpiştirdim. Muhtemelen yazdıklarımı okurken benzetmelerin gerçekten de heyecan verici olabileceğini düşündünüz.

Ya da ne düşünüyorsunuz? Bu yazı hakkında ne düşündüğünüzü gerçekten çok merak ediyorum. Aşağıdaki yorum alanında paylaşmanızı bekliyorum. İkna edici yazılar yazmak için kullandığım tüm tekniklerimi açıklamaya devam edeceğim. HızlıAdam‘ı takip edin.

Bünyamin Kapıcıoğlu | Hipnotik Metin Yazarı

32 Yorum
  1. Benzetmeler oldukça etkili bir yöntem. Yazılarımda ne kadar kullanıyorum hatırlamıyorum ama konuşma dilinde oldukça kullandığımı söyleyebilirim.
    Harika yazın için de teşekkürle Bünyamin.

  2. Döner go! güzeldi.İngilizce yerine Türkçe bir isim kullansaydınız beni daha çok etkilerdi.Yazıda
    reddedeyemeceğim bir davet vardı.Benzetmelerin de beni karar verme sürecime etki ettiğini söyleyebilirim.Ben ikna oldum.İhtiyaç+mesaj=satın alma

    1. Değerlendirme tadındaki güzel yorumunuz için teşekkür ederim 🙂 Geribildirimleri sıradaki yazılarım için değerlendirdiğimi bilmenizi isterim.

    2. Anca gelebilenlerde bu gün kim var 😊 Yazın ilham verici bende ilham alıcıyım ve havuzdan degilde kıtlıkdan çıkmıscasina açım. Vaktimin seklini biliyorsun o yüzden rica etsem yeni bir bloger için hangi yazıların var. Ben direk oradan baslayayım zamanla digerlerini okurum. Hadi kral eğit beni 😉 Yazı için tesekkür ederim 😊

  3. Söylediğin teknikleri makale içerisine serpiştirdigini okurken fark ettim. Ben de etkili yazim/anlatimin onyargilari kirabilecegine inananlardan olduğum için bu ipuçları her zaman ilgimi çekmiştir. Ve simdi eline sağlık der, ceker giderim :p

    1. Eyvallah 🙂 Sadece önyargıları yok etmek değil; ilgisiz olanın ilgisini çekmek, nötr olanın ilgilenmesini sağlamak, kısacası yazınızda amacınız neyse o amaca ulaşmak için hipnotik metin yazma teknikleri kesinlikşe işe yarar. Bunu sadece bir tahmin olarak söylemiyorum. İçerik yazarlığını yaptığım bir firmada sırf blog yazılarıyla çılgınlar gibi satış (dönüşüm) elde ettiğimizi raporlayalı çok oldu.

      Bildiğim ne varsa paylaşmaya devam edeceğim. HızlıAdam’ı takip edin

  4. Biz yeni başlayanlar için oldukça bilgilendirici olmuş hocam. Fakat bunun kişilikle ve geçmiş deneyimlerle de alakası olduğunu düşünüyorum. Yani evet görünürde bir teknik gibi duruyor fakat eğer buradan yola çıkıp illa da bu şekilde bir makale yazacağız dersek kötü bir taklit oluşturmuş oluruz. Dediğim gibi kişilik meselesi.

    1. Haklısın, mesela SEO uyumlu yazmaya çalışırken bütün yaratıcılığını kaybeden bloggerlar buna örnek 😉 Yazarken, dil bilgisi kuralları dışında çok fazla kurala takılı kalmamak gerekir ancak ben ikna etkisi yüksek yazıların neden ikna edici olduklarını açıklıyorum. Bu yöntemleri uygulamak veya uygulayabiliyor olmak “ben de ikna edici yazıyorum” diyebilmemiz için önemli olabilir. Sadece kendini tanımak adına değil; yazarın kendisini zamanla şekillendirmesi adına da önemli bilgiler olduğunu düşünüyorum. Her zaman serbest çalışmalar yapmıyoruz elbette. Bir kurumsal firmanın talebini karşılamak istediğinizde sizin tarzınızdan çok firmanın iletişim tercihi önemlidir 😉 O yüzden ikna edici metin yazma tekniklerini biliyor olmakta fayda var

  5. Merhaba hocam çok faydalı yazılarınız var teşekkür ederim böyle güzel yazıları bizlerle buluşturduğunuz için.Daha önce paylaştınız mı bilmiyorum ama paylaşmadıysanız instagram da reklam nasıl alınır bir yazı yazar mısınız ? Reklam alma yolları gibi.İnstagram üzerinde baya aktif bir sayfaya sahibim bu konu hakkında bilgi almak istiyorum

    1. Instagramda reklam alma ile ilgili kendi deneyimlerim yok ama deneyimli biriyle röportaj yapabilirsem, üzerine kendi fikirlerimi de ekleyerek bir içerik hazırlayabilirim. Sözünü vermemekle birlikte güzel bir konu olduğu için notlarıma ekledim 😉

      1. Yorumların üzerinden epey zaman geçmiş gerçi ama, temel nokta herkesin ilgi duyduğu alanla ilgili yazması. SEO odaklı düşününce keyifli yazı çıkartmak zor. Yazar, keyif aldığı konuda yazacak ve bir editor optimize edecek. Bence bu şekilde ilerlemek güzel.

  6. Güzel paylaşımınız için teşekkürler.

    Facebook Reklamları içinde daha fazla dikkat çekmek için neler yapmalı bu konularda da makale hazırlayabilir seniz çok sevinirim.

    İyi çalışmalar

  7. Bir gazeteci olarak tekrar yöntemi konusunda düşüncenizin yanlış olduğunu düşünüyorum. Aynı kelimeleri kullanmak bazı kişiler için sadece satır doldurmak olarak algılanır ve o yazının tamamı okunmadan siteden çıkılır diye düşünüyorum. Sanırım burada gerçek anlamda yorum yaptığım için yorumum ve vereceğim backlink kullanılmayacak ama ben meslek erbabı olarak düşüncemi söylemek istedim.
    Sevgi ve Minnetle

    1. Satır doldurmak için yapılan tekrardan bahsetmiyorum. Bir gazeteci olarak değil, bir içerik pazarlama uzmanı olarak tekrarların işe yaradığını savunuyorum. Bu tekrarlar, yazıyı uzatmak için değil, faydayı veya özelliği hatırlatmak için, ikna etmek için kullanılan tekrarlardır. Elbette ustalık gerektirir. Gazetelerin SEO amaçlı veya kelime sayısını çoğaltma amaçlı yaptığı tekrarlardan bahsetmiyorum.

  8. Yazmak nefes almak gibi oluyor bazılarımız için. Kalemi bırakamıyor insan ama paylaşmak için yazıyoruz. Yani insanların okuyup sevmesini istiyoruz. Verdiğiniz ip uçları işe yarayacaktır. Özellikle ölçülü bir şekilde tekrarlama konusuna katılıyorum. Kaleminize sağlık çok teşekkürler!

  9. Yazı için teşekkür ederim hocam.Israr etme konusunda çoğu kez kendime kızıyorum ama inandığım şey peşinde gitmekten vazgeçmeyi sevmem elde edene kadar hep peşinde koşarım ve bu yüzden çoğu kez ısrarımdan dolayı çevrede iyi bi algı oluşmuyor.

  10. Bu teknikleri kripto para konusunda yazacağım blog yazılarımda denemeyi düşünüyorum. Teşekkürler.

  11. Eski olmasına rağmen etkileyici bir yazıydı. Sizi geç keşfettim. Yol Gösteren Yazılar altında birçok faydalı yazı buldum. Tek tek okuyorum. Yer imlerime de ekledim. Bize de bekleriz 🙂 hatalarımı duymak isterim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top