skip to Main Content

Kişisel Gelişim İçin Enstrüman Çalmak

enstrüman çalmak ve kişisel gelişim

Bir enstrüman çalmanın, beyin gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz? Çok fazla bilimsel terimler kullanmadan, yani sizi sıkmadan özetlemeye çalışayım:

Bilim insanları, beynimizin nasıl çalıştığını incelemek üzere FMRi ve PET tarama cihazları geliştirdiler. Bu cihazlar, herhangi bir eylem karşısında beynimizin hangi bölgesinde hareketlenme olduğunu görüntüleyebilen cihazlardır. Örneğin matematik problemleri çözmek, beynimizin sol lobunda bir bölgeyi çalıştırıyor. Beyin gelişimi tıpkı kas gelişimi gibi egzersizlerle sağlandığı için aslında matematik problemi çözmek, beynin sol lobunun gelişmesini de sağlıyor. Bu da birçok parametrenin birleşmesiyle ortaya çıkan “zeka”nın gelişimini işaret ediyor olabilir. Peki müziğin beyin gelişimdeki rolü ne?

Müzik ve Beyin Gelişimi

Sinirbilimciler, FMRi ve PET cihazlarıyla yaptıkları taramalarda, müzik dinlerken beynin birçok bölgesinde hareketlenme olduğunu keşfettiler. Daha ilginç olanı ise enstrüman çalarken yapılan taramaların sonuçlarıydı: Görüldü ki müzik dinlemek beyne egzersiz yaptırırken, enstrüman çalmak ise beynin katbekat fazla egzersiz yapmasını sağlıyor. Evet, örneğin kısa sap bağlama çalan birinin beyni birçok farklı bölgesiyle aktif hale geliyor. Bu durum, sanatçıların nasıl bu kadar ileri görüşlü olabildiklerini ve aynı zamanda milyonlarca insanın duygularına dokunabilmeyi nasıl başardıklarını açıklamaz mı?

Tabii ki enstrüman çalmak için sanatçı olmak şart değil. Hem duygusal zeka (EQ) gelişimi  için hem de mantıksal zeka (IQ) gelişimi için enstrüman çalabiliriz. Şimdi size daha ilginç bir bilgi vererek, yukarıda yazdıklarımı pekiştireyim.

Bağlama Çalmak, İş Dünyasındaki Başarımızı Nasıl Etkiler?

bağlama çalmak

Bildiğiniz gibi bu blog sitesi, iş dünyasında ve sosyal hayatımızda başarılı olmamızı sağlayacak/destekleyecek yüzlerce yazıdan oluşuyor. Bu yazım da onlardan biri.

Bir insanı diğer insanlardan daha başarılı kılan temel faktör, zeka potansiyelini nasıl değerlendirdiğiyle ilgilidir. Az önce zeka kavramının birçok parametrenin birleşmesiyle ortaya çıkmış bir kavram olduğunu belirtmiştim. En temel hatlarıyla zeka türlerini sınıflandırmak istersek, Harvard Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar yapan Amerikalı Howard Gardner‘ın kuramından faydalanabiliriz. Howard Gardner zeka türlerini 8’e ayırmıştır. Hangi zeka alanında etkinsek o alandaki işlerde başarılı oluruz fakat unutmamak gerekir ki alanların tamamı birbirini desteklemektedir. Örneğin görsel zekası iyi olan biri mimar olabilir ama görsel zekasıyla birlikte matematiksel zekası da iyi olan biri, çok daha başarılı bir mimar olabilir.

Bu bilgiyi neden paylaştım? Çünkü konumuz enstrüman çalmak ve enstrüman çalmanın beynin neredeyse tüm bölgelerini harekete geçirdiğini hatırlatmak istiyorum. Bu da beynin iki lobu arasındaki iletişimin hızlanacağı anlamına geliyor. Dolayısıyla zeka potansiyelimizi en iyi şekilde kullanmak ve hayatta başarılı olmak için enstüram çalmanın iyi bir fikir olduğunu da hatırlatmak gerekir.

Hatta bununla ilgili tavsiye verebilirim. Türk halk müziğindeki sarsılmaz yerini düşünürsek bağlama (saz), çoğumuzun ilgilenebileceği bir enstrüman olmalı. Her işi uzmanına danışmak gerektiği için, bağlama sahibi olmak isteyenleri de Sazadam‘a yönlendiriyorum.

Konumuza dönecek olursak, birden fazla zeka türü var ve bunlardan kaç tanesini etkin kullandığımıza bağlı olarak zeka katsayımız ortaya çıkıyor. Birden fazla zeka alanında kendimizi geliştirmek, hayatta daha başarılı olmamızı sağlıyor. Peki, nedir bu zeka türleri:

Zeka Türleri

Howard Gardner’ın tanımladığı zeka türleri 8’e ayrılır. Bunlar:

  1. Uzamsal Zekâ
  2. Kinestetik Zekâ
  3. Müziksel Zekâ
  4. Sözel Zekâ
  5. İçsel Zekâ
  6. Sosyal Zekâ
  7. Matematiksel Zekâ
  8. Doğasal Zekâ

Enstürman çalmak, neredeyse tüm zeka türlerinde egzersiz yapmamızı sağlıyor! Şimdi de en son başlıkla sizi şaşırtmaya ve konuyu pekiştirmeye devam edeceğim. Sıkı durun!

Müziksel Zeka Gelişimi, Üstün Yetenek Anlamına Gelebilir!

Türkiye’de BİLSEM adında bir kurum var. Açılımı: Bilim ve Sanat Merkezleri. Bu kurum, ilkokul düzeyindeki üstün yetenekli çocukların keşfedilmesine ve özel eğitime tabii olmasına hizmet eden bir kurumdur. Her yıl üstün yetenekli çocukları keşfetmek için sınav yapar ve sınavı geçen çocukları bireysel mülakata alır. Mülakatı da geçebilen çocuklar, normal okul eğitimlerine ek olarak BİLSEM’de eğitim almaya başlar. Bu yazıyla ilgili olan kısmı ise üstün yetenekli çocukların hangi alanlarda yapılan ölçümlerle keşfedildiğine dayanır. BİLSEM’e aday öğrencilerin üstün yetenekli olup olmadıkları şu 3 alandaki sınavlarla belirlenir:

  1. Görsel Alan
  2. Müziksel Alan
  3. Genel Zihinsel Beceri Alanı

Gördüğünüz gibi bir insanın üstün yetenekli olup olmadığını belirlerken bile faydalanılan kategoriler arasında müziksel zeka var. Bu bilgi de bize aslında enstrüman çalmanın kişisel gelişim açısından ne kadar önemli olduğunu göstermez mi?

İster sevdiğiniz için ister duygusal yönden tatmin olmak için enstrüman çalmanızı öneririm. Çünkü enstrüman çalmak, eğlenceli olmasıyla birlikte kişisel gelişim adına oldukça faydalıdır. Hatta daha iddialı olacağım: Hepsi birbirinin kopyası olan, çoğu şarlatanlar tarafından yazılmış kişisel gelişim kitaplarını okumak yerine o vakti enstrüman çalarak değerlendirmenin çok daha faydalı olacağına inanıyorum.

Sizce? Yorumlarınızı bekliyorum…

 

6 Yorum
  1. Bağlama çalmak dedin beni tam kalbimden vurdun 🙂 17 yaşımdayken başlamıştım hala bir arpa boyu yol alamadım. Şu an odamda o bana bakıyor ben ona. Yeterince zaman ayırıp birkaç türküden ileri gidemedim ama mutlaka bir ara üstüne gidip tamamen öğreneceğim.

  2. Enstrüman çalma konusunda beceriksiz biriyim maalesef. Ortaokulda mandolin, flüt bile çalamazdım da hocalar şarkı söyletip geçirirlerdi. Sesim güzel olduğundan da değil, diğer derslerin iyi bari bu da iyi olsun deyip gırgır, şamata olurdu benim karga sesim sınıfı inletince. 🙂

  3. Gerçekten bu yazınıza sonuna kadar katılıyorum.Bence her çocuk küçük yaşta bir enstrüman eğitimi almalı .

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top