skip to Main Content

✔️ Mezun İş Arayanlar için 7 Pratik Tavsiye

Yeni mezunsanız, ilk işinizi aramak oldukça zor olabilir. Bu süreci mümkün olduğunca keyifli ve etkili hale getirmeyi bilmeye değer.

Her şeyden önce, kararlılığı ve aynı zamanda esnekliği hatırlamalısınız. Bu makalede, ilk işinizi bulmanıza yardımcı olacak pratik ipuçları bulacaksınız.

1. Mümkün olan en kısa sürede başlayın

İşe alım süreçleri ve iş arama süreci biraz zaman alabilir. Bu nedenle, fırsatınız olduğunda listelere göz atmaya başlamanız çok önemlidir.

Sektör yayınlarına, gazetelere ve işe alım portallarına göz atın. Bu sayede sadece sektörünüzdeki iş piyasası hakkında bilgi edinmekle kalmayacak, hepsinden önemlisi adaylarda hangi niteliklerin gerekli olduğunu keşfedeceksiniz. Hızlı hareket sayesinde, eğitiminizi tamamlamadan önce bile becerilerinizi biraz geliştirmek için zamanınız olacak. Hangi pozisyonlara hazır olduğunuzu ve ne kadar maaş bekleyebileceğinizi öğreneceksiniz.

2. Esnekliği seçin

İş tekliflerine göz atmaya başladığınızda, birçok işverenin başvuru sahiplerinden esneklik beklediğini fark edeceksiniz. Bu yumuşak beceri, iş ararken de işe yarayacaktır.

Aynı çalışma alanlarından mezun olan öğrencilerin genellikle benzer bir seviyeden başladığını unutmayın. Farklı fırsatlara açık olmanız, ancak aynı zamanda işgücü piyasasının nasıl değiştiğini de fark etmeniz gerekiyor. İlk işinize gelince, esnekliği seçmeye değer.

Yeni başlayan başvuru sahipleri genellikle daha düşük ücret alırlar, ancak düşük ücretlerle yetinmeyeceklerinden emin olun. Ancak bazen ilk başta hayal ettiğinizden farklı bir pozisyon seçmekte fayda var. Bu şekilde başlayabilir, değerli deneyimler kazanabilir ve zamanla istediğiniz pozisyon için yeniden başvurabilirsiniz.

3. Bir plan yapın

İşgücü piyasası çok dinamiktir ve sık sık değişir. Ancak, gelecekte ne yapmak istediğinizi düşünmeye değer. Önümüzdeki yıllarda ne yapmak istediğinizi düşünün ve hangi eylemlerin size yardımcı olabileceğine karar verin. Kafanızda hayallerinizi gerçekleştirmenizi sağlayacak bir başlangıç ​​planı oluşturun. Örneğin bankacılıktan yeni mezun olduysanız ve ileride özel bir bankanın CEO’su olarak çalışmak istiyorsanız, bu pozisyonu nasıl alacağınızı ve hedefinize ulaşmak için ne gibi adımlar atmanız gerektiğini kontrol edin.

4. Mükemmel CV’yi oluşturun

Başvurduğunuz pozisyon ne olursa olsun, genellikle iş piyasası çok rekabetçidir. Bu nedenle diğer adayların arasından sıyrılmak için elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Muhtemelen bildiğiniz gibi, işe almanın temeli, özgeçmiş adı verilen bir belgedir. Özgeçmişinizi hatasız bir şekilde derlediğinizden emin olun. Acemi bir aday olarak, net, özlü ama aynı zamanda çekici bir uygulama oluşturmakta zorlanabilirsiniz. İlk işinizi almanıza yardımcı olacak bir özgeçmiş oluşturmak için özgeçmiş şablonlarını veya özel özgeçmiş oluşturma araçlarını kullanın.

5. Daima hazırlıklı olun

İşe alım süreci işverenler için çok zaman almaktadır. Bu yüzden onlara zaman ayırdığınızı gösterin ve görüşme için iyi hazırlanın. Şirketin politikasını ve uygulanan ve planlanan en önemli projeleri gözden geçirin. Kendinizi en iyi şekilde gösterin ve şirketin faaliyetlerine olan ilginizle potansiyel işvereni etkileyin.

Ayrıca, internet forumları gibi standart işe alım sorularını kontrol edin ve “Ne tür bir hayvansınız?” gibi bir soruya şaşırmamak için toplantıdan önce cevapları düşünün.

6. Bir liste yapın

Yeni başlayan bir aday olarak hiçbir şey talep edemeyeceğiniz ve rastgele bir işi kabul etmeniz gerektiği izlenimine kapılmayın. Aceleci kariyer kararları vermekten kaçınmak için, birlikte çalışmak istediğiniz şirketlerin ve potansiyel olarak ilgileneceğiniz pozisyonların adlarının bir listesini yapın. Hangi kazançların sizi ilgilendirdiğini belirlemek de iyi bir fikirdir.

İşbirliği yapmak istediğiniz şirketlerin mezunlara özel işe alımları olup olmadığını kontrol edin. Belgenizi, seçtiğiniz sektörde iş bulmanıza yardımcı olacak bir işe alım şirketine de gönderebilirsiniz.

7. Becerilerinizi ve başarılarınızı gösterin

Yüksek ortalama, potansiyel işverenleri etkileyebilirken, derecelendirmeler yeterli değildir. Öğrenci hayatında proaktif bir katılımcı olduğunuzu gösterin. Faaliyetlerinizi öğrenci konseyinde veya araştırma kulübünde sunun. Bu şekilde, işveren sadece sizin hırslı ve harekete geçmeye hazır olduğunuzu değil, aynı zamanda işte çok ihtiyaç duyulan yumuşak becerilere sahip olduğunuzu da bilecektir.

Yarı zamanlı bir iş, öğrenci stajı ve hatta gönüllülük bile olsa iş deneyiminizi ekleyin. Başkalarıyla iletişim kurabildiğinizi, takım halinde çalışabildiğinizi, mantıklı düşünebildiğinizi, sorunları ve çatışmaları çözebildiğinizi göstererek işvereninizi daha çok etkileyeceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top