skip to Main Content

Başarılı Bir İçerik Pazarlama Stratejisi Yaratmak

İçerik pazarlamacılarının %61’inin yazılı bir stratejileri olmadan çalıştığını biliyor muydunuz? Çok çalışıyorlar ve sorumluluğunu üstlendikleri içeriği başarılı bir şekilde pazarlamak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar, ancak bunu bir plan dâhilinde yapıp kullanılacak stratejileri önceden yazılı şekilde planlayanların sayısı çok az. Peki, bu planlama nasıl yapılmalı? İçerik pazarlama stratejilerinde dikkat etmeniz gereken şeyler neler? Aşağıda, örneklerle bu konuyu açıklıyoruz.

margaíocht ábhair

Hedeflerinizi Listeleyerek Başlayın

“Listeleme” derken kastettiğimiz şey, gerçek bir liste: Bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmanın ilk adımı, hedeflediğiniz şeyleri toplu olarak bir arada görebilmek. Üstelik bunu sadece siz değil, takımın bütün üyeleri görebilmeli. Bu nedenle, neyi hedefliyorsanız yazıya geçirin ve herkesin bunları görebildiğinden emin olun. Amaç daha fazla takipçi kazanmak mı? Yoksa belirli bir sektörde iş bağlantıları mı oluşturmaya çalışıyorsunuz? Hedefiniz ne olursa olsun yazıya geçirin ve pazarlama faaliyeti sonlanana dek herkesin görebileceği bir yerde tutun. Böylelikle, takım üyeleriniz de neyi amaçlamaları gerektiğini kolayca görebilecektir.

Fark Yaratabileceğiniz Şeyi Belirleyin

Kullanışlı olmak, motive etmek, ilham vermek, eğitmek, eğlendirmek – bunların hepsi de kulağa hoş gelen amaçlar. Her içerik pazarlama faaliyetinde bu terimlerin havada uçuştuğundan emin olabilirsiniz. Sorun şu ki, aynı anda çok fazla şeyi hedefleyen bir pazarlama stratejisi hiçbir zaman bu şeylerin hepsinde aynı başarıyı sağlayamaz. Pek çok rakibiniz var ve onlar da aynı şeyleri hedefliyor; siz, fark yaratacak ne sunuyorsunuz? Burada önemli olan şey, pazarlayacağınız içeriği analiz edip üzerine odaklanabileceğiniz tek bir şey seçmek ve faaliyetlerinizi buna göre planlamak. Rakiplerinizi analiz edin ve hangi sloganları kullandıklarına bakın. İlk üçte yer alan rakiplerinizin neye odaklandığı ve neyi ıskaladığını belirleyin. Iskalanan konulardan birini “fark yaratmak için kullanacağınız şey” olarak seçin ve faaliyetlerinizi bu konu üzerine odaklayın.

Ne Kadar Etkili Olduğunuzu Ölçün

Faaliyetlerinizin ne kadar etkili olduğunu göremiyorsanız, neyi değiştirmeniz (veya neye devam etmeniz) gerektiğini de anlayamazsınız. Burada “haftalık” faaliyet raporlarından değil, gerçek zamanlı performans raporlarından bahsediyoruz: Saatlik, hatta dakikalık olarak pazarlama faaliyetinizin ne kadar etkili olduğunu ölçebileceğiniz pek çok araç bulunuyor. Örneğin sadece Google Analytics dahi belirli bir içeriğin ne kadar ilgi çektiğini gerçek zamanlı olarak görmenizi sağlayabilir. Ekibinizle bir toplantı yapmadan önce, tüm performans metriklerini toplayın ve hem başarılı hem de başarısız olan stratejilerin herkes tarafından bilinmesini sağlayın. Sadece bu dahi ekibinize neye odaklanmaları gerektiğini gösterecektir.

Hitap Ettiğiniz Kitleyi Belirleyin

Herkese hitap etmeye çalışan bir pazarlama faaliyeti aslında hiç kimseye hitap etmiyor demektir. İçeriğinizin hedef kitlesi kim? Ne bekliyorlar ve şu anda neyi kullanmayı tercih ediyorlar? Bu iki sorunun cevabını verebiliyorsanız, nelere odaklanmanız gerektiğini de anlayabilirsiniz. Önce kitleyi (örneğin sürekli çevrimiçi alışveriş yapanlar), sonra segmenti (örneğin ev kadınları) ve son olarak persona’yı (örneğin 30 yaşında tek çocuklu ev kadını) belirleyin. Ancak tüm bu unsurların bölgeye ve kültüre göre farklılık gösterebileceğini unutmayın. Bu bağlamda, VPN kullanarak coğrafi konumunuzu sanal olarak değiştirip belirli bir ülkedeki tüketicilerin alışkanlıklarını kolayca belirleyebilirsiniz. Örneğin Hindistan’daki tüketicilere hitap eden bir pazarlama çalışması yapıyorsanız, Hindistan’daki bir VPN sunucusuna bağlanıp Google’ın bu ülkede olduğunuzu düşünmesini sağlayabilirsiniz. VPN indir konusu hakkında daha fazla için hazırladığımız diğer makalelere göz atabilirsiniz.

nordVPN

5x5x5 Yöntemini Kullanın

5x5x5 yöntemi, hitap ettiğiniz ilk 5 kitlenin en çok sorduğu 5 soruyu belirlemenizi ve bunları cevaplamanızı sağlıyor. Yukarıda izah ettiğimiz gibi hitap ettiğiniz kitleleri belirledikten sonra, her biri için 50-60 sorunun yer aldığı bir liste oluşturun. Yani örneğin 30 yaşındaki tek çocuklu ev kadınları için ayrı, 35 yaşında tek başına yaşayan bekâr erkekler için ayrı bir soru listeniz olsun. Bu soruların hepsinin cevabını nasıl verebileceğinizi ve içeriğinizin bunu nasıl yapabileceğini düşünün. Örneğin erkekler kargo süresi yerine ürün dayanıklılığına mı önem veriyor? O halde içeriğinizi bunu ön plana çıkaracak şekilde değiştirin. Çok spesifik ürün ve hizmetler dışında tek bir kitleye değil, geniş bir çeşitliliğe sahip birden çok kitlelere hitap etmeniz gerekecektir, bu nedenle her birinin en çok sorduğu soruları tespit ederek içeriğinizi özelleştirmeye çalışın.

İçeriği Sıfırdan Yaratmak Zorunda Değilsiniz

Bir içeriği sıfırdan yaratmak hem zaman alır hem de maliyetli olabilir. Bunun yerine, zaten mevcut olan içeriğinizi biraz değiştirerek yeniden kullanmayı deneyin. Örneğin:

  • Bir içerikteki bazı bilgileri (örneğin tarihleri) güncelleyip görsel öğeleri değiştirerek (örneğin resim yerine bir video ekleyerek) hızlı bir “remix” yapabilirsiniz.
  • Sosyal medyada kullanıcılarınızın yarattığı içeriği kullanabilirsiniz. Buna sosyal medya platformları kadar, çevrimiçi alışveriş sitelerindeki tüketici yorumları da dâhildir.
  • Çok uzun bir içeriği kısa parçalara (örneğin sekiz farklı parçaya) bölüp yeniden kullanabilirsiniz.

Diğer bir deyişle, yeni içerik oluşturmaya başlamadan önce elinizdeki içeriği yeniden kullanmayı deneyin. Bu sayede hem hızlı bir başlangıç yapar ve hem de proje maliyetlerini düşürebilirsiniz. Unutmayın ki her başarılı strateji, önceden planlama yapılmasını gerektirir. Bu, içerik pazarlama stratejileri için de geçerlidir. Bir projeye başlamadan önce ne yapmanız gerektiğini biliyorsanız (ve takım üyelerinin de bunları öğrenmesini sağlamışsanız) tüm proje sağlıklı bir şekilde yürüyecek ve çok daha etkili olacaktır.

Yazar: Ahmet Orhan

6 Yorum
  1. Merhabalar hocam ben blog işini cidden sizden öğrendim. Ayrıca pazarlama sosyal içerik yönetimi gibi konulara çok güzel değiniyorsunuz emeğinize sağlık

  2. web sitenizi beğeniyle takip ediyorum başarılarınızın devamını dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top