skip to Main Content

WordPress Nedir?

wordpress nedir -1

2003 yılında bir blog platformu olarak hayatlarımıza giren WordPress, her tür web sitesini oluşturmaya yarayan güçlü bir içerik yönetim sistemine (CMS) dönüşmüş durumda.

WordPress, PHP ve MySQL üzerine kurulmuş açık kaynaklı bir yazılım. WordPress’in açık kaynaklı olması, tasarımı herkes tarafından değiştirilebilir ve kullanmak için ücret ödemeniz gerekmez anlamına geliyor.

WordPress’in Dünya’nın en popüler içerik yönetim sistemi olmasına sebep olan en önemli özelliği, sunduğu kullanım kolaylığı. HTML, CSS, JavaScript ve PHP dillerinin kombinasyonu ile çalışan WordPress’i kullanmak için web sitesi sahiplerinin bu dilleri bilmesine gerek yok. WordPress; blog açmak veya bir web sitesi kurmak için kodlama bilme veya bazı teknik becerilere sahip olma ihtiyacını ortadan kaldıran sihirli bir lamba!

İlkokul çocuklarından, internette satış yapmak isteyenlere; İngilizce bilmeyenlerden, emeklilere kadar herkes WordPress Nedir? sorusunun peşine düşerek hayatına anlam ve heyecan katabilir.

WordPress ile Ne Tür Web Siteleri Yapabilirsiniz?

wp-2

  • Bloglar
  • Kurumsal web siteleri
  • E-ticaret siteleri
  • Portfolyo siteleri
  • Forumlar
  • Üyelik gerektiren web siteleri
  • Online eğitim siteleri
  • Hayal edebileceğiniz her tür web sitesi

WordPress ile Site Kurma

wp-site-kurma-3

Aralarında BBC Amerika, Mercedes Benz, Walt Disney ve Beyaz Saray‘ın bulunduğu milyonlarca sitenin, WordPress’le oluşturulduğunu öğrenenler, WordPress’in ne kadar güçlü bir dijital yayın aracı olduğunu daha iyi anlayabilir.

WordPress ile site kurmak, daha önce hiç yapmasanız bile dakikalar içinde ve basit birkaç adımda başarabileceğiniz kolaylıkta bir iş:

  1. Web siteniz için atmanız gereken ilk adımın adı; hosting. Bu, web sitenizi oluşturacak yazı, fotoğraf, video gibi dosyalar için ihtiyacınız olan dijital alanı ve sitenizin yayınlanması için gereken altyapı hizmetini kapsar. Bir hosting paketi satın almak istediğinizde, neye göre seçim yapacağınızı bilemeyebilirsiniz. Hosting firmasının destek birimi ile görüşerek sitenizin türüne göre bir başlangıç paketi seçebilirsiniz.
  2. İkinci adım hosting paketini satın alma işlemi sırasında da karşınıza çıkacak olan domain (alan adı) yani sitenizin adresini belirleyip, tescil ettirme işlemi. Sipariş oluşturma ve ödeme aşamasıyla birlikte buraya kadar yaptıklarınız 10 dakika kadar sürecektir.
  3. Hosting ve domain işlemlerinin ardından; firmanın sitesinden müşteri girişi yaparak hosting panelinize geçebilirsiniz. Buradan 1 dakika içinde WordPress kurulumu yapıp sitenizin tasarımıyla ilgilenebilir ya da direk ilk yazınızı yazabilirsiniz.

WordPress Temaları

wp-site-kurma-4

WordPress, sitenize tema (theme) denen farklı tasarımlar yüklemenizi ve sitenizin görünümünü birkaç tıklamayla değiştirmenizi sağlar.

10.000’den fazla ücretsiz WordPress temasına, WordPress başlangıç ekranınızdaki sol menüden Görünüm > Temalar sekmeleri ile ulaşabilirsiniz. Dilerseniz, premium WordPress temalarını da aynı ekrandan inceleyebilirsiniz.

WordPress Eklentileri Ne İşe Yarar?

WordPress’i basit bir blog oluşturucudan daha fazlası yapan eklentilerdir. Eklentiler (plugin), WordPress ile oluşturduğunuz sitenize işlevsellik katacak kod parçalarıdır. Sitenize slider ve form gibi araçlar ekleyerek ihtiyaçlarınıza göre sitenizden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlar. Onları da tıpkı temalar gibi başlangıç menüsünden araştırabilir ve etkinleştirebilirsiniz.

Binlerce ücretsiz WordPress eklentileri arasında en popüler olanlarını sıralayalım:

  • WooCommerce (alışveriş sepetinden sipariş ve ödeme detaylarına kadar sitenizi dakikalar içinde satış yapacak tasarıma kavuşturan e-ticaret eklentisi)
  • UpdraftPlus (güvenlik ve yedekleme eklentisi)
  • WPBakery (sayfalarınızdaki ögeleri taşımanızı ve değiştirmenizi sağlayan sayfa oluşturucu)
  • W3 Total Cache (sitenizi hızlandırmaya yarayan önbellek eklentisi)
  • Slider Revolution (kayan görseller oluşturmanızı sağlayan slider eklentisi)
  • Yoast SEO (Google’da üst sıralara çıkmanıza yardımcı olan SEO eklentisi)

Özet

WordPress, piyasadaki en popüler blog açma / site kurma çözümüdür. Bu popülerlik her geçen gün yeni tema ve eklentilerin geliştirilmesi, hosting firmalarının WordPress’e özel hosting paketleri sunması gibi adımlarla artmaya devam etmektedir.

11 Yorum
  1. Bünyamin bey hizliadam.com u çok uzun süredir takip ediyorum gerçekten, özgün ve doğru içerikleri detaylı bir şekilde bizlerle paylaşıyorsunuz. Başarılarınızın devamını dilerim.

  2. Hocam bilgiler için teşekkürler ben şuan blogger kullanıyorum memnunum ancak wordpress te kullanıp bakmak lazım ıyı calısmalar

    1. Kurulu düzeni bozmak zor olur ancak WordPress’i deneyimlemenizi isterim. İlk etapta biraz daha karmaşık gelir ama blogger’dan çok daha esnek olduğunu göreceksiniz. WordPress’te yapmak istediklerinizin neredeyse sınırı yok.

  3. Hocam elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş. Bende wordpress i tercih ettim en büyük avantajı kod falan ihtiyacın duyulmaması. Birde wordpress uzantılı blogların google sıralamalarında hızlı yükseldiği ile ilgili birkaç yazı okudum. Eskiden blogspot a değer veren google şimdi wordpress e veriyormuş. Sizin de düşünceniz bu doğrultudamı ?

  4. Merhaba web sitemiz için WordPress düşünüyoruz ancak HTML mi daha hızlı olur yoksa WordPress mi bilemedik bu konuda ne önerebilirsiniz?

    1. Kendiniz her özelliği HTML ile yazabilecekseniz WordPress’e gerek yok. HTML öneririm ama sırf hız için estetik, kullanıcı deneyimi ve işlevsellikten ödün vermek zorunda kalacaksanız HTML önermem.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top