skip to Main Content

✔️ Evcil Hayvanlar; Beslenme, Bakım ve Üreme Hakkında Önemli Bilgiler

Evcil hayvanların insanlarla birlikte yaşamları köpeğin evcilleştirilmesi ile başlamış, çiftlik hayvanları ile devam etmiş ve günümüz dünyasında egzotik hayvanlar olarak tabir edilen iguana, yılan, örümcek vb. hayvanlara kadar gelmiştir.

Evcil hayvan kavramı; beslenmesi, bakımı ve üremesi insan kontrolünde olan hayvan olarak tanımlansa da konu kedi ve köpek olgusuna gelince işin içine besleme ve bakımın yanında sevgi, empati, acıma, şefkat hatta ebeveynlik gibi duygusal konular da dahil olmaktadır.

evcil hayvan köpek ırkları

Kedi ve köpek birbirinden çok farklı canlılar olmasına rağmen evlerimizdeki yerlerini almış ve kendilerini kabul ettirmişlerdir. Bizler de zaman içerisinde seleksiyon yöntemleri ile onları amaçlarımız ve estetik kaygılarımız doğrultusunda biçimlendirmiş ve hayatlarımızda kendi türümüze verdiğimiz önemi verecek kadar yüceltmişizdir. Bu karşılıklı ilişkinin nedeni ve boyutları pekçok farklı disiplin tarafından incelenmiştir.

ABD’de köpek sahiplerinin %51’i köpeklerini aile bireyi olarak kabul etmektedir (Dotson, 2007). Pek çok köpek sahibi, köpeklerine en yakın arkadaşları, çocukları ve kardeşleri gibi bağlı olduklarını belirtilmektedir. Aynı çalışmada köpek sahiplerinin kedi sahiplerine göre hayvanlarına daha antropomorfik bir yaklaşım gösterdiği bildirilmiştir.

Evcil hayvan kavramı günümüz tüketim dünyasında yerini almakta ve şirketler evcil hayvanlara yönelik yatırımlarını arttırmaktadır.Bu durum da köpek fiyatları etkilemektedir. ABD’deki en son evcil hayvan modalarına örnek olarak evcil hayvanlarının “karbon pati izleri”ni azaltmaya yönelik çevreci ürünlerin üretimi; ünlü markaların kedi ve köpeklere yönelik parfüm, giysi gibi özel ürün seçenekleri sunması; otellerin ve hava yolu şirketlerinin evcil hayvan kabul etme politikalarının yaygınlaşması (hatta sadece evcil hayvanlar için bir hava yolu şirketinin kurulması); özel kuaför, masaj, spa ve sağlık merkezlerinin kurulması; hayvanların ağız tadlarına ve sağlık sorunlarına yönelik mama ve ev yapımı ödüllerin üretimi; kendiliğinden dolan mama kapları, köpek tasmasına takılan cep telefonları ve izleme aygıtları, led ışıklı tasma isimlikleri; araç içi çözümler üreten ve evcil hayvanlar için daha güvenli bir seyahat sağlayan araba firmaları gibi henüz ülkemize tamamı gelmemiş piyasa eğilimleri sıralanabilir.Köpek satılık fiyatları aşağıdaki sebeplere göre belirlenmektedir.

2 Evcil hayvan sahiplenmesinin nedenleri ve bu yaşam tarzından insanların elde ettikleri faydalar araştırılmıştır.

Hirschman (1994) evcil hayvan sahiplenmesini;

  1. Sahibinin bir uzantısı ve tüketim aracı olarak hayvan beslenmesi,
  2. Hayvanın bir takı gibi estetik değer taşıması,
  3. Statü sembolü olarak bulundurulması,
  4. Şov amaçlı veya hobi olarak bakılması ve yetiştirilmesi,
  5. Performanslarından ya da işlevlerinden faydalanılması (koruma, kurtarma v.b.),
  6. Hayvanın bir eşlik edici, arkadaş, aile üyesi, kardeş ya da çocuk gibi görülmesi

,gibi altı nedenle açıklamaktadır.

Holbrook ve ark. (2001) hayvan ve insan arasındaki karşılıklı ilişkide, insan çıkarlarını değerlendirmesi sonucu hayvanların insanlara aşağıda sıralanan yedi olanağı sağladığını bildirmiştir;

  1. Doğayı ve vahşi yaşamı takdir etme olanağı,
  2. İlham ve öğrenme olanağı,
  3. Çocuksu ve oyuncu olma olanağı,
  4. Fedakar ve anaç (bakıcı) olma olanağı,
  5. Eşlik etme, ilgilenme, konfor veya sakinlik olanağı,
  6. Ebeveyn olma olanağı,
  7. Diğer insanlarla ilişkileri güçlendirebilme olanağı, olarak belirlemiştir.

Bu faydaların yanı sıra, evcil hayvan sahiplenmesinin sağlığa olumlu etkileri konusunda da pek çok araştırma mevcuttur. Evcil hayvan sahiplenmenin stres seviyesini azalttığı, kan basıncını düşürdüğü, kalp hastalıklarından koruduğu, depresyonla mücadelede yardımcı olduğu ve böylece sağlık masraflarını azalttığı pek çok çalışma ile desteklenmiştir.

Ülkemizde evcil hayvan sahibi olmak gün geçtikçe yaygınlaşan sosyal bir olgu haline gelmiştir. Gerek ithal edilen gerekse üretilen kedi ve köpeklerin sayısı ve çeşitliliği bunu kanıtlamaktadır. Ancak bu hayvanların; sayısı, nerede, ne şekilde, neden ve kimler tarafından bakıldığına ilişkin elimizde somut veriler bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, İstanbulda’ki kedi ve köpek sahiplenmesinin sosyo-ekonomik parametrelerinin ortaya konulmasıdır.

Yurdumuzun en kalabalık ili olması, pek çok küçük hayvan kliniğini barındırması ve sosyo-ekonomik farklılıklar bakımından geniş bir yelpaze sunması İstanbul’u son derece faydalı bir çalışma alanı olarak görmektedir.

En çok tercih edilen yavru köpekler aşağıdaki listede ki gibidir:

Bütün ırk, cins dişi ve erkek köpek yavrusu ilanlarına https://www.binbirkopek.com/ adresinden ulaşabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top