skip to Main Content

✔️ Elektronik Atık Sorunu Nasıl Çözülecek?

Dünya belki de hiç olmadığı kadar büyük sorunlarla karşı karşıya. Çok fazla üretim, çok fazla imkanlar var gibi gözüküyor. Ama yine, günümüz belki de dünya tarihinin gelir adaletsizliğinin en çok yaşandığı dönem. Milyarlarca insanın tuvalet gibi birincil ihtiyaçlara erişimi olmadığı gibi haberleşme noktasında da yine milyarlarca insanın internete erişimi dahi yok. Dünya bu haldeyken bilinçsiz tüketim ve anormal sanayileşmeden dolayı her geçen gün yeni yeni sorunlar meydana çıkıyor. Bu sorunlardan biri de elektronik atık sorunu. Peki elektronik atık nasıl çözülecek? Devletlerin ya da kurumların bu konuda ciddi çözümleri mevcut mu? Bu yazımızda sizler için bu konuyu irdeleyeceğiz.

israf

Elektronik Atık Sorunu Nereden Kaynaklanıyor?

Elektronik atık sorunu, plastik sorunu, çöp sorunu… Aslında tüm bu sorunlarımızın temelinde sadece bir problem var. İnsanlığın problemi  israf problemi. İhtiyacımız olmayan şeyleri almaya devam ettiğimiz müddetçe atık kökenli sorunları çözmemiz insanlık olarak mümkün gözükmüyor.

İsraf sorununu çözmek aslında oldukça basit. İnsanlık olarak duyarlılık katsayımızı artırmayı başarabilirsek yukarıda bahsettiğimiz türden problemlerin birer birer ve hızla çözüldüğüne şahit olmamız işten bile değil.

Elektronik Atık Sorunu ve Şirketler

Günümüzde dünyaca ünlü teknoloji şirketleri arasında bir dayanışma problemi mevcut. Şarj aletlerinden örnek verelim. Benzer teknolojileri kullanan şirketler aynı işlevi gerçekleştirmek için kullanılan şarj aletlerini tek tek kendi bünyelerinde üretiyorlar. Özellikle laptop konusuna dikkat çekebiliriz. Bir laptopa uyan şarj aleti diğer laptoplara çoğu zaman uymuyor. Bu durumda ister istemez laptop bozukluklarında veya değişimlerinde şarj aletlerini ıskartaya çıkarıyor. Halbuki eşit güçte çalışan tüm laptopların şarj aletleri ortak olsa yıllık edilecek tasarruf dünya çapında muazzam boyutlara ulaşacaktır.

Şirketlerin elektronik atık sorunu konusunda çözüme katkı sunabilecekleri bir diğer nokta ise daha dayanıklı ürünler ortaya çıkarmaları. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki günlük hayatta kullandığımız pek çok elektronik eşya çok daha dayanıklı olabilir ve kullanım ömürleri uzatılabilir.

Elektronik eşyaların kullanım ömürlerinin uzaması ise dünya ve çevre açısından çok büyük bir katkı olacaktır. Zira akıllı telefonların kullanım ömrü ortalamasının dünya çapında sadece bir yıl uzatılması bile karbon salınım miktarlarında inanılmaz bir tasarruf sağlıyor.

Biz Ne Yapabiliriz?

EAGD (Elektronik Atıkların Geri Dönüşümünü Destekleme Derneği) 2012 yılından beri elektronik atıkların düzgün bir şekilde geri dönüşüm halkasına dahil olması ve katma değer üretilmesi için faaliyetlerine devam ediyor. Bu noktada geri dönüşüme kazandırdığı elektronik atıklardan ortaya çıkan değer sayesinde “Köy Okullarına Bilgisayar Projesi” çalışmasına devam ediyor.

Köy okullarına bilgisayar projesi, tamamen gönüllüler bağışları sayesinde hayata geçen ve devam eden bir proje. Siz de elektronik atıklarınızı bağışlayarak projeye destek olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top