skip to Main Content

Krep Kumaş Nedir? & Özellikleri Nelerdir?

Yaz aylarında sıkça ismini duyduğumuz krep kumaş , en çok kullanılan kumaş türleri arasında yer alıyor. Tiril tiril dokusuyla göz dolduran, farklı renk ve desenleriyle dikkat çeken kumaş türlerinden biri olan krepe, gördüğünüz yazlık kıyafetlerin çoğunda rastlayabilirsiniz. Tekstil dünyasında asla modası geçmeyen kumaş türleri arasında gösterilen krep kumaşlar; viskoz, yün ya da ipek gibi değişik türlerin kullanılmasıyla üretilebilir. Pamuk ya da polyester karışımlı olarak da hazırlanabilen bu kumaşlar, hafif yapılarıyla dikkat çeker. Genellikle eşarp, gömlek, elbise, gece kıyafeti gibi değişik ürünlerin üretiminde karşınıza çıkabilir.

Krep Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Moda sektörüne damgasını veren her kumaş türü kendi arasında farklı gruplara ayrılır ve bu gruplamayı genellikle kumaşın özellikleri belirler. Kumaş özelliklerine göre kullanım alanlarının da değiştiğini belirtmek gerekir. Kadın giyimde çok sık kullanılan krep kumaş özellikleri genel olarak ele alındığında en belirgin noktalar şunlardır:

  • Likralı ve esnek dokusuyla dikkat çeker.
  • Hafif dokusu nedeniyle büyük ilgi çeker.
  • Kırışma derdi olmayan bir kumaş türüdür.
  • Krep kumaşlar kendi içinde türlere ayrılır.
  • Genellikle şık giyim tarzı denildiğinde akıllara direkt krep kumaştan üretilen ürünler gelir.
  • Terletmeyen kumaşlardan olduğu için yaz ve bahar aylarında kullanıma uygundur.
  • Dökümlü ve salaş bir görünümü vardır.
  • Polyester, pamuk ya da yün karışımıyla elde edilebilir.
  • Vücuda yapışmayan kumaşlardan olduğu için daha rahat kullanım imkanı sunar.
  • Kendi çeşitlerine göre dayanıklılık süreleri farklılık gösterir.

Sağladığı estetik görünümüyle çoğu zaman şık kıyafetlerin elde edilmesinde kullanılan krep kumaş, kendi türlerine göre değişik alanlarda da kullanılabilir. Bu kumaş türünün değişikliği fiyat ve dayanıklılık açısından da değişikliklere sebep olur.

Krep Kumaş Fiyatları

Görünüm itibariyle oldukça şık kabul edilen krep kumaş türleri genellikle metre başına fiyatlandırılır. Elbette tercih edilecek kumaşın türü ve miktarına göre de fiyatlar değişkenlik gösterebilir. Örneğin ipek krep kumaşların fiyatı sentetik krep kumaşlardan daha yüksektir. Bu sebeple krep kumaş fiyatları tek bir fiyat skalasında tutulamaz. Bireysel ya da toptan alımlara göre de değişkenlik gösterebilen bu kumaş, genel olarak ucuz kumaş türlerinden değildir.

Üretiminde kullanılan malzeme, miktarı, kullanım alanı gibi çeşitli etkenlere dayanan bu fiyatlandırmalar için Kumaş Home’dan fiyat alabilirsiniz. Kaliteli malzemelerden üretilen, dayanıklılık oranı yüksek ve uygun fiyat politikası güdülerek hazırlanan kumaş türlerini görmek için hemen şimdi Kumaş Home’u inceleyebilirsiniz.

Krep Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Kıyafet üretiminin yanında dekoratif ürünler ve aksesuarlarda da kullanılabilen krep kumaş kendi içerisinde farklı türlere ayrılır. Her birinin kullanım alanı ve üretim malzemesi farklı olduğu için fiyatlandırma politikası da farklıdır. Aynı zamanda krep kumaşlar üretildikleri ana malzeme baz alınarak çeşitlenir. Buna göre en bilindik krep kumaş türleri şunlardır:

Pamuklu krep kumaş:

Bükümlü pamuklu ipliğin işlenmesiyle elde edilir. Genellikle tek renk olarak üretilirler ancak desenli versiyonlarına da ulaşılabilir.

Yünlü empirme krep kumaş:

Kırışmaya karşı dayanıklı olup hafif ve orta ağırlıktaki krep türüdür. Yün kullanılarak hazırlanan bu krep türü bazen pamuk ve sentetik elyafla birlikte de üretilebilir.

Düz tod saten krep kumaş:

Ters – düz krep tasarımıyla üretilen kumai türüdür. Günümüzde en yaygın olarak tercih edilen krep kumaşlardandır. Genellikle Fransız krep kumaş çeşidi olarak anılır.

Jakarlı dabıl krep kumaş:

Asya modasına uygun çoğu kıyafetin üretiminde kullanılan bir kumaştır. İlk defa Çin’de üretilen sonra dünya çapında ünlenen kumaşlardandır.

Kristal atlas şeker krep kumaş:

İlk defa İngiliz kırsalında görülen bu kumaş türü görünümünden dolayı şeker desenine benzetilir. O dönemlerde şövalyelerin kıyafetlerinde sıkça rastlanan kumaşlardandır. Ticarette takas için sıkça kullanıldığı için günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Pamuklu kobe krep kumaş:

Boyasız olarak hazırlanan ve daha kaba duran bir krep türüdür. Ancak bu haliyle sağlıklı krep olarak anılır.

Ultra soft/petek prada krep kumaş:

Genel olarak şifona benzetildiği için şifon krep kumaş ismiyle de anılır. Oldukça hafif elyaflardan üretilir.

Queen Jennifer Jessica krep kumaş:

Efsane krep ismiyle anılır ve fantezi iç çamaşırlarında sıkça kullanılır. Kumaş ismini Kraliçe Jennifer’dan almıştır. Dokusuyla şıklık yaratır.

Fransız ipek moss krep kumaş:

Buruşuk bir görünümü vardır. Bu görünümü üretim aşamasında almıştır ve gece kıyafetleri için çok tercih edilir.

İthal maroken kum krep kumaş:

Genel olarak ipek ya da yapay ipek karışımıyla elde edilen bir krep kumaştır. Mat ve daha pürüzlü bir görünümü vardır.

Scuba/Dalgıç astarlı krep kumaş:

İki yönlü bir krep türüdür. Bir yönü saten gibi yumuşak ve pürüzsüz iken diğer kısmı krep kumaşa benzer.

Krep Kumaş Hangi Mevsim Giyilir?

Krep kumaş genel olarak yaz aylarında tercih edilen bir kumaş türüdür. Hafif dökümlü olması, vücuda yapışmaması ve terletme özelliğinin olmaması nedeniyle bu aylar için son derece idealdir. Birçok kadın giyim ürününde kolayca görülebilen yazlık krep kumaş türleri aynı zamanda hafif olması sebebiyle de tercih edilebilir. Etek, gömlek, elbise, abiye kıyafetler, elbise ve pantolon ürünlerinde sıkça rastlanan krep kumaşların hemen hemen hepsi yazlık krep kumaşlar kullanılarak hazırlanır. Eğer bu kumaş, aksesuar ya da dekoratif ürünlerde tercih ediliyorsa dört mevsim kullanılabilir bir yapısı vardır. Keza kırışmaz ve ütü gerektirmeyen özelliğiyle çokça tercih edilir.

SSS

Krep Kumaş Diz Yapar mı?

Krep kumaşlar dokuları gereği kırışma yapmaz. Bu nedenle ütü gerektirmeyen kumaş olarak geçerler ve diz izi oluşumuna izin vermezler.

Krep Kumaş İç Gösterir mi?

Krep kumaş dokusu gereği iç göstermeyen bir kumaş türüdür. Fakat likralı krep kumaş türleri tercih ediliyorsa vücut hatlarını belli etme olasılığı yüksektir.

Krep Kumaş Çekme Yapar mı?

Krep kumaşlar genellikle çekme yapmaz. Çünkü içeriğinde polyester bulunur ancak yine bu kumaşın içeriğindeki pamuk oranına göre çekme yapma ihtimali bulunabilir.

Ayrıca daha detaylı şekilde bilgi almak için sayfamızı inceleyebilirsiniz;

https://www.kumashome.com/kategori/krep-kumaslar

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top