skip to Main Content

Blog Yazarak Para Kazanmak

Lafı hiç dolandırmadan blogdan para kazanmanın mümkün olduğunu müjdelemek istiyorum. Evet! siz de blog yazarak ciddi anlamda gelir sağlayabilirsiniz. Peki ama nasıl? Blog yazarak nasıl para kazanabilirim? Tüm bu sorularınızın cevabını kafanızı karıştıracak teknik terimler kullanmadan vereceğim. Bu yazımda HTML, CSS dersinden ziyade sıfır bilgisi olan bir yazarın para kazanabileceği bir bloğa sahip olmasını amaçlıyorum. Tek yapmanız gereken şuanda başlamış olmak için bu yazıyı sabırla okumak.

Blog-yazarak-para-kazan

Müjde! Ben de web tasarım veya grafik tasarımı bilmiyorum. Benim bilmiyor olmamın size müjdelenecek tarafı ise; bloğumdan para kazanıyor olmam. Eğer web tasarıma ilgi duymuyorsanız üzülmeyin. Bu konuda araştırma yapmanıza gerek yok. Blogdan para kazanmak için çok farklı görsellere sahip, sıradışı bir tasarıma da ihtiyacınız yok. Aksine basit bir tasarım size daha çok ziyaretçi ve daha çok para kazandıracaktır.

Henüz bir blog sahibi değilseniz aşağıdaki yeşil paragrafı okuyun. Hali hazırda bir bloğunuz varsa hemen para kazanmak için yeşil paragrafı okumadan atlayın.

Bu site (www.hizliadam.com) gibi özel alan adına sahip, wordpress tabanlı, profesyonel görünümde blog istiyorsanız gözünüz korkmasın. Bu çok basit!  Blogger olmak için nereden başlayacağım, nasıl yapacağım? gibi sorular yüzünden belki aylardır belki de yıllardır bloğunuzu açamadınız değil mi? Eminin, işlem sırasını biliyor olsaydınız hiç beklemez o blog sayfasını kurardınız. Öyleyse daha fazla kendinize mazeret üretmeyin. Sizle öyle bir kaynak paylaşacağım ki tek tek, adım adım, görsel anlatımlarla desteklenmiş bir şekilde, hızlıca bloğunuzu kurabileceksiniz. Buyurun: Blog Nasıl Açılır

Artık Blog Sayfanız Var. Para Kazanma Kısmına Geçelim

Adım 1

Bloğunuza spesifik bir konu belirleyin. Her telden blog hiçbir telden çalamaz. “Hayata dair herşey” sloganıyla yüzlerce blog çöp olup gitti. Bloğunuzun konusu varsa ziyaretçisi de olur. Ziyaretçisi varsa parayı ister istemez kazanır. Bu yüzden devamlı yazabileceğiniz bir konu belirleyin. Örneğin hizliadam.com pazarlama, satış, kariyer,kazanç ve iş dünyası hakkında blog yazıları paylaşır. Genel anlamıyla kişiye maddi gelir sağlayacak yöntem ve bilgileri konu alır. Siz otomobilleri seviyorsanız otomobil konulu blog yazın. Konular sınırsızca çoğaltılabilir. Fotoğrafcılık, gezi, moda, sağlık, eğitim, sosyalmedya, kişisel gelişim, ekonomi, kariyer vb. En iyi anladığınız konuyu seçin ve sürekli seçtiğiniz konuyla ilgili yazılar paylaşın.

“Körler çarşısında ayna satma; sağırlar çarşısında gazel atma” (Hz. Mevlana)

Adım 2

Bloğunuza kimlik kazandırın. Kimlik derken? Yani, size ait bir logo tasarlayın. Logo tasarlamak sandığınız gibi zor bir işlem değildir ve bunu kendiniz bile kolayca yapabilirsiniz. Benim tavsiyem: Logaster ‘ı kullanın. Logaster, logo ve kurumsal kimlik elemanları oluşturmak için çevrimiçi bir hizmettir ve birkaç dakika içinde kolayca profesyonel logo oluşturabilirsiniz. Logo oluşturma işlemi herhangi bir teknik beceri gerektirmez. Sadece blog site veya markanızın adını girin ve konusunu (ya da iş türünü) seçin; Logaster farklı logo seçenekleri de sunacaktır. Bu servisle web sitesi veya blog için ÜCRETSİZ olan küçük boyutlu logo indirebilirsiniz. Kesinlikle işinizi görür 😉 

online logo yapımı

Dikkat edin ünlü web sitelerine: Mesela, sahibinden.com’u düşünün. Sarı dikdörtgen içine sıradan puntolarla yazılmış sahibinden.com’dan başka birşey göremezsiniz. Yazımın başında belirttiğim gibi: Sıradışı tasarıma ihtiyacınız yok. Ne kadar basit tasarım o kadar kolay erişim demektir. Dünyanın en iyi arama motoru google’ın bile logosu 6 adet sıradan renkli puntodan oluşur. Önemli olan size özgü olması, sizi hatırlatmasıdır.

Adım 3

Üç-dört adet içerik yazın. Yazdığınız içerikler okuyucuya fayda sağlamayı amaçlasın. Mesela ben bu yazımda size para kazandırabilecek bir yöntemden bahsediyorum. Siz de iyi fotoğraf nasıl çekilir, hangi otomobili tercih etmeli, sağlıklı yaşam için prasanın önemi gibi ilgilendiğiniz konu her neyse fayda içeren birkaç blog yazısı oluşturun. Tabi üç-dört yazıyı başlangıç olarak söylüyorum. Temeli oturttuktan sonra asıl işimiz sadece blog yazmak olacak. Günde bir içerik, haftada iki üç içerik yazmak bile size ciddi gelir sağlayabilir. Acele etmeyin. Bu bir süreçtir. Bazen 2 ayda bazen 12 ayda kazanmaya başlarsınız. Eğer bugünden itibaren güzel paralar kazanacağım ümidiyle bir blog açarsanız muhtemelen hayal kırıklığı ile tüm şevkiniz kaçacaktır. Dolayısıyla kazanç kısmında biraz sabırlı olmalısınız.

İlk yazınız dahil olmak üzere yazarken bazı önemli konulara dikkat edin:

Doyurucu içerik nasıl yazılmalı? konusunda araştırma yapın. Bu konu ile ilgili sizin için bir içerik oluşturacağım. hizliadam.com’u takip edin. Şuan için kısaca bahsedeyim:

Her yazıda en az bir görsel olmalı. Yazılarınıza ekleyeceğiniz fotoğraf, resim kısacası görsel içerik okuyucunun ilgisini arttırır. Aynı zamanda google görsel aramalarda yer alarak ziyaretçi kazanırsınız.

Yazdığınız içerik okuyucuya fayda sağlasın. “Ben bunu da biliyorum değil, size bunu da öğretmek isterim” mantığında olun. Çünkü ziyaretçiler sizin egonuzla hiç ama hiç ilgilenmeyecektir. Şuan siz bu yazıyı aradığınız bilgiye ulaşmak için okuyorsanız diğer tüm internet kullanıcıları da aynı mantıkla blog okur unutmayın.

Yazdığınız içerikler özgün olmalı. Başka sitelerden kopyala yapıştır yaparsanız google amca kulağınızı çekiyor ve sizi aramalarda en son sayfalara atıyor. Google’ın bunu algılayabilen algoritması var. Duplicate Content (kopya içerik) Bundan hiç şüphe etmeyin. En güzeli de yazdığınız içerikler çalınacak korkusundan kurtulacak olmanızdır. Bırakın çalsınlar. Sizin içeriklerinizi kopyala yapıştır yapan kişiler arama sonuçlarında mevcut durumlarından daha geriye gidiyor. Bu da sizin daha ön sayfalara yerleşmenizi sağlıyor.

Uzun yazıları parçalara ayırmayı unutmayın. Paragraflar, ara başlıklar, maddeler vs yazınızın daha akıcı olmasını sağlar.

adım 4

Artık sade tasarıma sahip, kafa karıştırmayan bir bloğunuz var. Üstelik kendine ait bir de logosu var. Sıra geldi sosyal platformlara. Hemen bloğunuzun facebook sayfasını, twitter sayfasını ve googleplus sayfasını oluşturun. Sevdiğiniz başka sosyal platformlar varsa oralarda da sayfa oluşturun. Oluşturduğunuz sayfalarda sabahlara kadar birşeyler paylaşmak zorunda değilsiniz. Zamanla yayınladığınız içeriklerin başlığını, adresini paylaşmanız yeterli olacaktır.

adım 5

Yazılarınızın altına paylaş butonları ekleyin. Sosyal medyada paylaşımlar size yüksek ziyaretçi sağlar. Bugün büyük firmaların %90’ı sosyal medyanın desteğini arkasına almış durumda. Her markanın facebook, twitter vs sosyal paylaşım platformunda sayfası var. Sizin de olmalı. Sizin yazdığınız yazıların da sosyal medyada paylaşılabilir olması önemli tabi.

adım 6

Feedburner gibi eposta abone listesi oluşturabileceğiniz bir servise abone olun. Ziyaretçileriniz eposta adresini paylaştığında yeni yazdığınız yazılar kendilerine bildirim olarak gider. Bu eposta listesini ilerleyen zamanlarda farklı tanıtımlarınız için kullanabilirsiniz. Buradaki hassas nokta ziyaretçileri rahatsız etmeyecek sıklıkta eposta göndermektir. Haftada bir kez veya iki kez eposta gönderin. Ben genelde haftada bir kez veya iki haftada bir kez eposta gönderirim. Bu nedenle hiçbir ziyaretçim eposta adresini paylaştığına pişman olmaz. Aksine yeni yazdığım yazıya ilgi duyar ve tekrar ziyaret eder.

adım 7

bumerang.hurriyet.com.tr adresine giderek bumerang üyesi olun. Bumeranga üye olarak size verilen teklifleri değerlendirir ve bloğunuzda paylaştığınız tanıtımlardan para kazanırsınız. Bununla birlikte yazarkafe’de içerik paylaşma imkanınız olur.  YazarKafe’ye üye olun. Hürriyet’in yazarkafe servisi tüm blogları bir araya toplayan başarılı bir platformdur. Benim gibi bazı kullanıcılar tek tek bloglarda gezinmek yerine yazarkafede ilgilendiği kategorideki başlıklara bakar ve ilgilendiği başlığa tıklayıp içerik sahibi olan bloğa gider. Siz de yazdığınız içerikleri Yazarkafe’ye gönderin. Bu şekilde ben ve diğer yazarkafe ziyaretçileri sizi daha kolay bulsun.İçerikleriniz daha çok okunsun. Nekadar çok ziyaretçi; ilerleyen süreçte okadar çok kazanç demektir.

adım 8

Belirli bir düzen oturttunuz ve ondan fazla içerik yazdınız. Gidin şimdi google adsense hesabına kayıt olun. Google’ın tıklama bazlı reklam servisidir. Üstelik tamamen yazdığınız konularla alakalı reklamlar gösterilir. Bunun için ekstra birşey yapmanıza gerek yok. Google adsense kodunu bloğunuzun görünmesini istediğiniz yerlerine entegre ettikten sonra google tarafından reklamlar otomatik gösterilir. Ziyaretçinin ilgi alanına göre blog konunuza da bağlı olarak farklı farklı reklamların çıktığını göreceksiniz. Günlük belirli bir ziyaretçi sayısına ulaştıktan sonra her ay artan adsense gelirini keyifle takip edin. Tıklama başına 0.30 kuruş civarı bir para kazanacaksınız. Küçümsemeyin. Zira şuanda içinde bulunduğunuz bloğun en güçlü gelir kaynağı google adsense reklamlarıdır.

Adsense reklamlarını yerleştirirken google’ın tavsiyelerine kulak verin. Sayfayı reklama boğmayın. Ziyaretçiye fayda sağlamak birinci önceliğiniz olduğu için gelen ziyaretçi kendini ticarethanede hissetmemeli. Ki böyle bir durumda zaten google adsense iş birliğinizi onaylamayacaktır.

adım 9

Yazılarınıza yorum yapılmasına müsade edin. Basit bir yorum paneliniz olursa daha fazla yorum alırsınız. Herhangi bir yazınıza yapılan her yorum sayfanızın güncellendiği anlamına gelir ve google tarafından yeniden indexlenir. Aynı zamanda her yorum içeriğinize ek bir bilgi kazandırmış olur ki google aramalarında sırf yorumdaki bir kelime tespit edilerek sayfanız gösterilebilir. Kısacası her yorum peşinden yeni ziyaretçileri sürükler.

adım 10

Son adım ise beklemek. Bekleyin teklif gelsin. Bekleyin ziyaretçi gelsin. Bekleyin reklamlara tıklansın. Kaliteli bir blog oluşturabildiyseniz bekleyin birileri sizi fark etsin.

Bloğunuza “Hakkında” ve “İletişim” sayfası eklemeyi unutmayın. Sizi tanımak isteyen ve sizinle iletişim kurmak isteyen kişi/kurumlar olacaktır. Size gelecek iş ortaklığı tekliflerini değerlendirmek istiyorsanız “Hakkında” ve “İletişim” sayfasına ihtiyacınız var. Yine en yakın örnek hizliadam.com’u vermek durumundayım. Daha birkaç gün önce x ajanstan yazarlık teklifi aldım. Önce bloğumu ziyaret ettiler sonra birkaç yazımı okudular ve kim olduğumu merak ettiler. “Hakkında” sayfasını ziyaret edip bu işi yapıp yapamayacağım konusunda netleştikten sonra “İletişim” sayfasından teklif gönderdiler. Ben de değerlendirdim.

Dikkat!

Buraya kadar sade tasarımlı, kimliği olan ve özgün makalaler paylaşan bir blog profili oluşturduk. Sosyal medya entegrasyonunu sağladık. İnsanlara yorum yapma özgürlüğünü verdik. Eposta abone listesi oluşturduk. Yazarkafe vb platformlara üye olduk. Google reklamlarımızı yerleştirdik. Herşey güzel ve olması gerektiği gibi. Aslında bukadarı yeterli. Bundan sonra sadece içerik yazın ve paylaşın.

Blog yazarak kazanılan paranın miktarını merak ediyorsanız şu yazımı okuyabilirsiniz: Blog Yazarak Ayda Ne Kadar Para Kazanılır?

ŞİMDİ İSE BİRÇOK BLOG YAZARININ YAPTIĞI BASİT HATALAR KONUSUNDA SİZİ UYARMAK İSTİYORUM.

Yazılarınıza eklediğiniz görseller MB’lar seviyesinde olmasın. Yüksek kalitede resim paylaşacağım derken 10 saniyede yüklenebilen bir blog sahibi olabilirsiniz. 3 saniyeden geç sürede yüklenen web sayfaları genelde yüklenmesi beklenmeden terk edilir.

Bloğunuzu java saat, takvim gibi anlamsız eklentilerle süslemeye kalkmayın. Hiç kimse saate bakmak için ya da takvimi görmek için bloğunuzu kullanmayacaktır. Her bilgisayarın sağ alt köşesinde bu imkan var zaten.

Okuyucuların gözüne sokarcasına büyük puntolar kullanmayın. Rengarenk yazılar yazmayın. Tercihinizi sade olmaktan yana kullanın.

İlle de içerik yazmalıyım. Kaç gün oldu yeni bir konu bulamadım düşüncesiyle gelişi güzel bir içerik yazmayın. Haftada bir yazabiliyorsanız birtane olsun. Fakat kaliteli olsun. Bloğunuzu içerik çöplüğüne çevirmeyin.

“Bu yazı da çok uzunmuş, kim uğraşacak bunlarla” demeyin. Yazı uzun olsa da uygulaması kendiliğinden gelişen kısa bir süreçtir. Hepsini bir güne sığdırmak zorunda değilsiniz.

“Kazanan kazanıyor. Adamlar piyasanın kurdu olmuş” demeyin. Dijital Medya büyük bir pasta ve herkese yetecek kadar dilimi var. Siz de kazanabilirsiniz.

 

Bünyamin Kapıcıoğlu

344 Yorum
  1. Öncelikle makale için teşekkürler. Bu makalenin insanlara çok faydalı olacağını düşünüyorum, gerçekten de söylenen teknikler hem somut hem de başarılı olmak isteyen herkese büyük oranda yardımcı olacaktır.

  2. Güzel Bir Konuya Değindiniz. Benimde http://www.hizlikazanc.org Adlı Sitem Mevcut Fakat Su Yazida Sunu Eklemek İsterim ki Aslinda İçerikten Sonra Gelen En Önemli Şey Seo Ve Reklamdır Sadece İçerikle İlerlemek Elde Etmek İstediğiniz Gelir Sürecini Kat Ve kat Uzatır. Bu nedenle Bu Her İş İcin Olsun Eger Seo Ve Reklam Tecrubeniz Zayifsa Basarili Olmanim Cok Zor Olacagini Soylemeliyim. Saygilar

  3. Merhaba
    Yaklaşık dört aydır blogum üzerinde çalışıyorum.
    Bilen birilerinin görüşlerine ve tavsiyelerine ihtiyacım var
    Yardımcı olur musunuz

  4. Uzun zamandır bu kadar kaliteli ve düzgün anlatımlı püf noktalar belirten bir yazı okumamıştım tebrik ederim.

  5. İnanılmaz sürükleyici bir üslubunuz olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Bu kadar beni ekrana bağlayan ve okudukça okutan blog hatırlamıyorum. Belki sık sık kullandığınız motivasyonel kelimelerdendir, nedendir bilmem ama oldukça ilham verici bir blog. Elinize sağlık.

  6. blog sayfası acmayı dusundugum su gunlerde yazınız dahada bır tesvık ettı benı faydalı bılgılerı bızımle paylastıgınız ıcın tskler

  7. Merhaba. Ben sınıf öğretmeniyim. Aslında uzun süredir kitap hazırlığı içerisindeyim. Ama bir süredir kitap yazmak yerine öncelikli olarak acaba çalışmalarımı internette tanıtıp, bu yolla da para kazanabilir miyim diye düşünüyorum. Yazınızı okuyunca birden heyecanlandım. Ben de blog açarak etkinliklerimi tanıyabilir miyim acaba diye düşünmeye başladım. Sizin fikrinizi almak isterim.

  8. Merhaba,bu faydalı ve yönlendirici yazınız sayesinde şu an kendi wordpress bloguma sahibim.Tabi daha çok eksiğim var ve her sorunda yine buradayım 🙂 inceleme fırsatı bulabilirseniz eleştirilerinizi almak isterim.
    http://www.markaask.wordpres.com/ eksiklerim tamamlanır tamamlanmaz wordpress kalkacak tabi 🙂 size bir sorum olacak,siteme ziyaretçi olarak girdim ve bir firmanın reklamlarını görüyorum.Firmalar benim onayım olmadan reklam verebiliyor mu? Bunu nasıl yönetebilirim? Reklam gelirlerimi nasıl takip ederim.? çok çok teşekkür ediyorum şimdiden.

    1. Şöyle hızlıca bir göz attım, tasarım olarak gayet hoş görünüyor. Konular da birbirine yakın. Ben beğendim 🙂 Blog sitenizde reklam göremedim. Siz bir reklam kodu yerleştirmeden herhangi bir reklamın görünmemesi gerekir. Temayı nereden edindiniz? Temanızın içerisine gizlenmiş kodlar olabilir. Bilemedim.

  9. Merhaba,
    Sizi ilgiyle takip ediyorum. Hem zevk aldığınız hem insanlara oldukça fayda sağlayan hem de size para kazandıran bir iş yapıyorsunuz. Ne güzel!
    Ve görüyorum ki size yazanları büyük bir nezaketle cevapsız bırakmıyorsunuz, üstelik detaylı bilgi de veriyorsunuz.
    Ben de bu sıraladığım hususları dikkate alarak bir blog açtım. Yaklaşık bir yıldır sadece buna kilitlendim.
    Tecrübeli birinin gözünden blogumun değerlendirilmesini isteyebilir miyim sizden?
    Teşekkürler 🙂

    kitablogum.com

    1. Merhaba Gülsüm hanım.

      Yorumunuz için teşekkür ederim. Blog sitenizi inceledim. Tam da benim sevdiğim türden (ki benim sevip-sevmemem değil önemli olan ama kişisel yorumumu yapıyorum) spesifik alanda içerikler üretiyorsunuz. Naçizane önerim: Kategorileriniz arasında “kitap okumanın önemi” isimli kategorinin adını değiştirmeniz veya kaldırmanızdır. Bu bir yazı başlığı olabilir ama kategori ismi olarak pek hoş durmamış sanki.

      1. Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.🙂

        Bahsettiğiniz kategori benim çömezlik zamanıma ait.😥 Değiştirilmesi gerektiğini biliyor ancak hep öteliyordum. Tavsiyeniz, benim için itici güç oldu.

        Teşekkür ederim. 🙂

  10. Blog yazma fikrini son zamanlarda düşünmeye başladım fakat bazı konularda tedirginliğim var islami yazılar paylaşmak istiyorum fakat reklam değerlenmesinde uygunsuz içeriklerin çıkmasını istemiyorum. Bir konu yazdığımda o konuda güvendiğim kuruluşların reklamlarını almak istiyorum. Bu kuruluşlardan bazıları ise çok reklam veren ünlü kuruluşlar değiller yinede reklam alabilirmiyim bilgilendirirseniz sevinirim

  11. Merhabalar ,
    Şu sıralar blog yazarak para kazanmayı düşünüyorum , elbette bunun tüm gerekliliklerini farklı bloglardan defalarca detaylıca okudum , tüm önerilere hakimim , sadece kafamı karıştıran bir konu var..
    Okuduğum bloglarda tarihler 2014-2015 i gösteriyor.
    Blog devri artık son mu buluyor , insanlar sosyal medyaya yönelmekte ve iyi bir blog sahibi olsan dahi geçimini belli bir süre sonra sağlayabilir misin ?
    Bugün bir blog açıp bir yıl sonra geçimini sağlamak mümkün mü , yoksa blog gelirleri zaman geçtikçe düşüyor mu ? Yıllardır bu işin içinde olduğunuz için size sormakta sakınca duymadım son zamanlarda bir düşüş var mı ?

    1. Ne kadar mesai ayırdığınıza bağlı. Tam zamanlı blogger olur ve her gün içerik üretirseniz, başka bir iş yapmak zorunda kalmadan hayatınızı idame ettirebileceğinizi düşünüyorum. Elbette diğer unsurları da eksiksiz yerine getirdiğinizi varsayarak söylüyorum. Temel seo kuralları, trend takibi vs vs..

  12. internetten para kazanmak gerçekten görüldüğü gibi zor bir iş değil fakat kolayda değil elbette ama aklınıza ne iş geliyorsa illaki dükkan kirası işçi masrafı araç masrafı mazot masrafı vs vs ama internette harcadığınız kuruş tabi dikkatli harcanırsa çok daha verimli olur diye düşünüyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top