skip to Main Content

✔️ Simo Hayha Kimdir?

17 Aralık 1905 yılında Finlandiya-Rusya sınırına yakın Rautjarvi kasabasında dünyaya gelen Finlandiyalı Simo Hayha, Fin Ordusu’nun ve dünyanın en iyi keskin nişancılarından biridir. Ordudaki görevi öncesinde bir çiftçi olarak hayatına devam eden Hayha, sivil hayatında oldukça başarılı bir avcıydı. 20 yaşına gelince Fin milis kuvvetlerine katılan Hayha, katıldığı atıcılık yarışmalarında pek çok başarı elde etmiş ve evini kazandığı atıcılık madalya ve kupaları ile doldurmuştur.

simo hayha-beyaz ölüm

Beyaz Ölüm Lakabı

Kızıl Ordu içerisinde “Beyaz Ölüm” olarak isimlendirilen Hayha, Finlandiya ve Sovyetler Birliği arasında yaşanan Kış Savaşı’nda modifiyeli bir Mosin-Nagant silah kullanarak 505 düşman askerini öldürmüştür. Öldürdüğü askerlerin onaylanması üzerinde ordu içerisinde oldukça ünlü hale gelen keskin nişancı, en yüksek sayıda asker öldürme rekorunu kırmıştır. Ayrıca daha sonra kendisine verilen hafif makineli bir silah olan 9 mm’lik Suomi ile 200 düşman askeri öldürerek rekorunu 705’e çıkarmıştır. Bu sayıya 3 aydan kısa bir sürede ulaşmış olması ordunun gözünde önemli bir yere sahip olmasını sağlamıştır.

Kış Savaşı’ndaki Başarıları

1939-1940 yılları arasında yapılan Kış Savaşı boyunca Fin Ordusu’nda, Kızıl Ordu’ya karşı savunma yapan Hayha, hava sıcaklığının -40 ile -20 derece arasında değiştiği havalarda ve gün ışığının az olduğu bir dönemde günlük ortalama 7 düşman askerini öldürmüştür. Rus yapımı olan Mosin- Nagant tüfeğinde ayrı bir dürbün kullanmamıştır. Bunun nedeni ise kullanacağı optik dürbün yüzünden kafasını daha fazla yukarı çıkaracağından hedef olma riskinin artmasıdır. Silahında mevcut olan demir nişangahı kullanarak kendini korumayı başarmıştır. Sovyetler Birliği Hayha’yı kendi emrindeki keskin nişancılar ile durdurmaya çalışmışlardır. Hayha, 6 Mart 1940’ta, bir Rus askeri tarafından çenesinin sol kısmından vurulmuş, yüzünün altı parçalanmıştır. Uzun tedaviler ve ameliyatlar sonrasında 13 Mart günü kendine geldiğinde barış ilan edilmişti. Simo Hayha’ya kendine geldikten sonra onbaşı ve hemen ardından asteğmen rütbesi verilmiştir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top