skip to Main Content

Blog Yazarlığından Şarkı Sözü Yazarlığına | Yazar Olma Hikayem

“Şu başarılara imza attım, buraya tırnaklarımla geldim” gibi, kibir dolu yazılarla kendi PR’ımı yapmaktan hiç hoşlanmam. Blog yazarı olur, kitap yazarı olur, reklam yazarı olur, içerik yazarı olur, şarkı sözü yazarı olur… Bir şeyler yazmak isteyenleri yüreklendirmek için yazdım bu yazıyı. Yazım yeteneğinize güveniyor fakat bir türlü üretime geçmiyorsanız okumanızı öneririm.

Yıllar önce “Kitap Yazmak Yerine Blog Yazdım, Hayatım Değişti” başlıklı bir yazı yayımlamıştım. Orada biraz bahsetmiş ve yazar olma sürecinde işleri nasıl sıraya koyduğumu anlatmıştım. Hem kısa bir özet geçeyim hem de yeni gelişmeleri de ekleyeyim istedim.

yazar olmak

Malum, okumayı çok seven bir toplumda yaşamıyoruz. Dolayısıyla kitap yazarak para kazanmak için ya bomboş içerikler (tılsımlı kitap, kişisel gelişim zırvalıkları vs.) yazmanız gerekiyor ya da edebiyat anlamında çok güçlü bir yazar olmanız gerekiyor. Ortalama veya makul içerik üreten bir yazar olarak kitaptan para kazanmanız çok zor.

Durun bir saniye!

Hemen ümitsizliğe kapılmayın. Tam da zaten yazarlıktan nasıl para kazanabileceğinizi anlatıyorum. İşlem sırası önemli burada.

1. Blog Yazarak Para Kazanmaya Başlamak

“Her Şeyin Başı Blog” isimli bir kitap var. Ben henüz okumadım ama kitabın ismi çok etkileyici. Katılıyorum: Her şeyin başı blog! Şayet yazım yeteneğinize güveniyorsanız bunu ilk olarak bloglar vasıtasıyla test etmenizi öneririm. Kendinize bir blog sitesi açarak, yazılarınıza olan ilgiyi zamanla ölçümleyebilirsiniz. Yorum alabiliyor muyum? Ziyaretçi geliyor mu? Okurlar yazılarımı paylaşıyor mu? Kısacası, etkileşim almayı başarabiliyor muyum, sorusuna cevap bulmuş olursunuz. Bu da size aslında bu işten para kazanıp kazanamayacağınız hakkında ipucu verir.

Blog sitesi açarak, bir yandan yazım yeteneğinizi test eder, öte yandan geliştirirsiniz. Bununla da kalmaz, ziyaretçi edinmeyi başarırsanız, para kazanmaya da başlarsınız. Blog yazarak nasıl para kazanılır? Bu konudaki yazılarımı aşağıya bırakıyorum ama şimdi okumayın. Önce bu yazıyı bitirip sonra aşağıdaki yazıları okumanızı öneririm. (Dikkatiniz dağılmasın)

 

2. Gelen İş Tekliflerinden Para Kazanmak

Özellikle de bilgili olduğunuz, niş bir alanda blog yazıyorsanız zamanla birileri sizi keşfediyor. Şahsen benim kadrolu bir yazar olarak işe başlamam, yani sektör değiştirmem bizzat bu yolla oldu. Bu sitede yayınladığım satış ve pazarlama teknikleri, bu alanda faaliyet gösteren firmaların dikkatini çekti ve bana iş teklifleri gelmeye başladı. Gelen tekliflerden birini kabul ederek, eğitim danışmanlığından içerik yazarlığına geçiş yapmış oldum. Uzun yıllar oldu, hayatıma içerik yazarı olarak devam ediyorum.

Üstelik bununla sınırlı kalmadı. Çalıştığım firmada başta blog yazıyordum. Zamanla reklam metinleri, video sinopsisleri, reklam senaryoları, UX (kullanıcı deneyimi) için içerikler de yazmaya başladım. Dolayısıyla artık blog yazarlığının yanında, reklam yazarlığı ünvanını da cebime koydum. Bunları anlatmamın sebebi, başta kişisel bir blogla başlanan yolculuğun, size nasıl fırsatlar sunabileceğini göstermek içindir.

3. Yazı Yazarak Kişisel Projelerinizden Para Kazanmak

Buraya kadar yazım yeteneğinizi geliştirdiniz ve yazı yazarak para kazanabileceğinizi gördünüz. Peki başka neler yazabilirsiniz? Elbette ilgi alanlarınıza göre bu sorunun cevabı değişir. Örnek verebilmek adına ben neler yaptım onlardan bahsedeyim:

Örneğin ben, müzisyen değilim ama şarkıda sözlere çok önem veren bir dinleyicim. Bir gün, “aslında çok güzel, anlamlı şarkı sözleri yazabilirim” dedim ve evde hobi olarak başladım denemelere. İlk 1 yıl sanki boşa kulaç atıyor gibiydim. Ne zaman ki gerçek bir hikayemi şarkı sözüne dönüştürmeye kalktım, o zaman işler değişti. İnternette bulduğum bir akustik alt yapıyı referans olarak kullanarak üzerine şarkı sözlerimi yazdım.

Sonra sesi güzel bir arkadaşımla bunu hem özgün hem de sunulabilir hale getirdik; gitar eşliğinde. Bu yaptığımız işe DEMO deniliyor. DEMO parçayı, aranjör bir arkadaşıma gönderdim. Çok beğendi ve o da Türkiye’nin en büyük müzik yapım şirketlerinden birine (DMC) gönderdi. Müzik piyasasının ve DMC’nin kilit ismi Samsun Demir, şarkıyı/besteyi beğendi, kullanım iznini satın aldı. Üstelik, ilk eserini yaratan bir şarkı sözü yazarı olarak hatırı sayılır bir ödeme aldım. Bu bana moral olunca üretmeye devam ettim. Şimdi onlarca bestem var. Bunlardan birini aşağıda paylaşıyorum. Eren Kant’ın yorumuyla çok hisli bir esere dönüştüğünü düşünüyorum. YouTube’da beğeni ve yorumlarınızla desteklerseniz müteşekkir olurum:

SÖZLERİ BANA AİT ŞARKILARDAN BİRİ

Dolayısıyla sevgili okurlar, artık şarkı sözü yazıp satmaya da başladım. Aynı zamanda şahsıma ait 10mg Müzik kanalında, anlaştığım sanatçılarla ortaya çıkardığımız, tamamen bize ait olan şarkıları da yayınlamaya başladım. E tabii bu da zamanla YouTube izlenme geliri sağlayacaktır. Fakat asıl amacım YouTube’dan izlenme geliri elde etmek değil; şarkı sözü yazarı olarak bilinirliğimi artırmak ve bana eşlik eden solist arkadaşlarımın isim bilinirliğini artırmak istiyorum.

4. Yazarlıktan Freelancer Olarak Para Kazanmak

Bir freelancer için en önemli pazarlama öğelerinden biri sahip olduğu portfolyosudur. Yazıp üretmeye devam ettikçe portfolyonuz oluşur. Birilerine gösterebileceğiniz örnek işleriniz, örnek çalışmalarınız olur. Bu sayede artık çeşitli firmalara freelance iş yapmaya başlayabilirsiniz.

Bunun çeşitli yöntemleri var. En basitini söylüyorum: bionluk.com’da ilan oluşturup “ben markanız için içerik yazabilirim veya ben ihtiyacınıza özel şunları şunları yazabilirim” diyebilirsiniz. Elbette sitede dolanan işverenler, sizi tercih etmek için bir sebep arayacaktır. Portfolyo sahibiyseniz ve bunu bionluk’ta gösterebiliyorsanız, bundan daha güzel tercih sebebi olamaz.

Sadece bionluk değil, freelance iş alabilmenin bir sürü yolu var. Kendi web sayfasınızı oluşturup google adwors reklamıyla tanıtım yapmanız da bu yöntemlerden biridir mesela.

5. Kitap Yazarak Para Kazanmak

Daha önceki yazımda belirtmiştim ama yine tekrar etmek istiyorum: Türkiye’de kitap yazarak para kazanmak çok zordur. Hele isim bilinirliği olmayan bir yazar için bu daha da zordur. Yukarıdaki adımları uygularken dijital itibar yönetiminizi de iyi yaparsanız, sosyal medya platformlarında iyi bir kitle edinebilirsiniz. Mesela yazılarımı beğenip Instagram hesabımı takip etmeye başlayan on binleri aşkın kitlem oluştu. Dolayısıyla yazmakta olduğum kitabı tamamlayıp yayımladığımda, onu satın almak isteyecek bir miktar insan şimdiden hazır diyebilir miyiz?

Elbette diyebiliriz. Takipçilerim kara kaşıma, kara gözüme hasta oldukları için takip etmiyorlar ki. Yazılarımı beğeniyorlar ve okumak istiyorlar. Öyleyse kitabımı da okumak isteyeceklerini düşünüyorum.

ÖZETLE VE UNUTMADAN

Evet, yazı yazarak para kazanmak mümkün ama ben tüm bunları, yazmayı sevdiğim için yapıyorum; para kazanmak için değil. Tabii tüm bu üretimler vaktimi aldığı için, ek bir işte çalışmam da söz konusu değil. O halde severek yaptığım işin bana maddi getirisi de olmalı ki sevdiğim işi yapmaya devam edebileyim. Birçok yazımda özellikle altını çizdim: Para kazanmak için yazar olunmaz ama yazar olunup para kazanılabilir.

Demek istediğim: Yazmayı seviyorsanız buna bir meslek olarak bakabilirsiniz. Yazmayı sevmiyorsanız enerjinizi başka işlere yöneltmenizi öneririm. Sevgiler…

7 Yorum
  1. Vallahi, Bünyamin Bey ben daha 14 yaşında bir gencim ve sizin sitenizi daha yeni keşfettim… Yazılarınızı da, okuyunca çok sevdim… Başarılarınızın Devamını Dilerim… Uvidimsya🖐️🖐️🖐️

    1. Bayıldım 🙂
      Ben de arkadaşımıza katılıyorum. “Kitap Yazmak Yerine Blog Yazdım Hayatım Değişti” bence de çok anlamlı…
      Başarılar…

  2. Selam Bünyamin, içeriklerini beğenen bir takipçin olarak, yeni girişimin şarkı sözü yazarlığında da. Başarılı olacağına inanıyor ve harika eserler üreteceğin kanısındayım. Tebrik ediyorum, başarılar:))

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top