skip to Main Content

Blog Yazarak Ayda Ne Kadar Para Kazanılır?

Kafanızdaki tüm soru işaretlerini giderecek bir yazı yazma niyetiyle başlıyorum. Farkındayım; “blog yazarak ayda ne kadar para kazanılır?” Şeklinde bir soru, profesyonel bloggerlar için neredeyse mesleğe hakaret gibi ama merak edenlerin sayısı azımsanamayacak kadar fazla olunca yazma ihtiyacı doğdu. Daha doğrusu, bu konuda detaylı açıklama yapmak zorunda bırakıldım diyebilirim 🙂

Şöyle:

Blog yazarlığından gelir elde etme hakkında yazdığım yazılara gelen yorumlarda ve bana özelden atılan mesajlarda çok sık sorulan bir soru bu: “Blog yazmaya başlasam ne kadar kazanırım?

Hem bu soruya cevap vermiş olalım, hem de bazı konularda neyin ne olduğunu & ne olmadığını da anlatalım istiyorum.

Bu Yazıda Şu Soruları Cevaplıyorum:

  • Ben de blog yazabilir miyim? Herkes blog yazabilir mi?
  • Blog yazmaya başlamak için ne yapmalıyım?
  • Blogger olduğumda nasıl ve nereden para kazanmaya başlarım?
  • Para kazanmayı başarırsam ne kadar kazanabilirim?
  • Diğer bloggerlar ne kadar kazanıyor? Bu işin ortalaması nedir?

Tüm bu sorulara karışık sıra ile cevap vereceğim.
Düzeltiyorum: Sırası geldikçe cevap vereceğim 😉 E hadi buyurun:

blog yazarak para kazanmak

Bloggerlar Ne Kadar Kazanıyor?

Bloggerlar için gelir fırsatlarından bahsettiğim başka bir yazımda, blogger olarak aylık&yıllık kazanılan paranın bir üst limiti olmadığını ifade etmiştim. Evet arkadaşlar, blog yazarlığından kazanılabilecek paranın bir üst limiti yok!

Bunu söylediğimde abarttığımı düşünebiliyorlar ancak birazdan bana hak verecekler. İnanamayanlar için şu kadarını söyleyeyim: Tek işiniz blog yazmak olduğunda da hayatınızı idame ettirmeniz mümkün. Sanırım asıl sorunuza peşin peşin cevap verdim. Rakamsal olarak da ifade edeceğim, merak etmeyin. Öncesinde, kafanızdaki diğer soru işaretine gelelim: “Peki, ben nasıl kazanabilirim?

Şimdi, tatmin edici paralar kazanan bloggerların ortak özelliklerinden bahsedeyim. Bu sayede “ben nasıl kazanabilirim?” diyen arkadaşlar, bu tür özelliklerin kendilerinde olup olmadığını değerlendirsinler isterim.

Blog Sitelerinden Para Kazanan Bloggerların Ortak Özellikleri

  1. Şahsi gözlemlerime dayanarak söylüyorum, kazancı iyi olan bloggerların en önemli özelliği kendilerine has anlatım tarzlarının olması. Bu şimdilik cepte dursun. Bir sonraki maddede biraz daha genişletelim.
  2. Düşüncelerini yazı ile okuyucuya aktarma konusunda yetenekli olmaları. Yani, yazım yeteneklerinin iyi olması. Dikkat edin, bir önceki madde ile aynı şey değil bu!
  3. Muazzam bir yazım yeteneği yoksa bile düzgün cümleler kurabiliyor olmaları ve muhakkak okumaya değer bir şeyler paylaşıyor olmaları.
  4. İstikrarlı ve sabırlı olmaları. Blog yazarlığına uzun süre emek vermiş olmaları.
  5. İnsanların herhangi bir konudaki bilgi ihtiyaçlarını karşılıyor olmaları. Kısacası, fayda sağlıyor olmaları.
  6. Pazarlama hakkında en azından temel seviyede bilgi sahibi olmaları veya yetenekli olmaları.
  7. Herhangi bir konuda bilgili veya istediği bilgiye ulaşabilme konusunda yetenekli olmaları. Ki bu sayede yazılarını özgün ve faydalı bir şekilde yazabiliyorlar.
  8. Estetik görüntüden biraz da olsa anlıyor olmaları. Sayfalarındaki yazıların büyüklüğünden, renklere; menülerden, eklentilere kadar ziyaretçiyi rahatsız etmeyecek yapıyı öngörebiliyor olmaları.
  9. Yazmaktan keyif alıyor olmaları ve bu işi, her gün yataktan kalkıp 09:00-17:00 çalışmak zorunda kalınan bir iş gibi görmüyor olmaları.
  10. Blog yazarlığına para kazanmak üzere değil; sırf yazmayı seviyor olmaları nedeniyle başlamış olmaları. Elbette sırf para kazanmak için yazmaya başlayanlar da bir takım yeteneklerin sahibiyse kazanabilirler.

 

Yukarıdaki 10 maddeye dikkat edin. Başka bir işin, başka bir mesleğin gerekliliklerinden bahsediyor olsaydım belki de birkaç kelimeyi değiştirmem yeterli olurdu. Özellikle bold yazdığım kelime öbeklerine dikkat edin. O zaman göreceksiniz ki aslında blog yazarlığı kolay para kazanma yöntemlerinden biri değil; başlı başına bir meslek, başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Bakın yukarıdaki 10 maddeyi yeniden, hızla özetliyorum.

Bu maddeler, meslekleri her ne olursa olsun, iyi bir gelire sahip olanların ortak özellikleri değil mi zaten?

  1. Kendi tarzına sahip olmak.
  2. Meslekle ilgili temel yeteneğe sahip olmak.
  3. Tüketmeye değer bir şeyler üretiyor olmak.
  4. Emek vermek.
  5. Topluma fayda sağlıyor olmak.
  6. Pazarlamak (Yapılan her işin, her emeğin bir alıcısı vardır. Dolayısıyla, emek de pazarlanır, yemek de).
  7. Özgün olmak. Yani, taklit etmemek veya bir takım farklara sahip olmak.
  8. Öngörebiliyor olmak. (Beklentileri analiz edebiliyor olmak ve beklentilere uygun hamle yapmak).
  9. Son çare olarak değil; öncelikli tercih olarak yapıyor olmak.
  10. Sevmek. İşi sevmek…

Bu özelliklere sahip bir marangoz da güzel paralar kazanabilir değil mi? Bu örneği, marangozluğu küçümsediğimden değil, yazarlıkla çok uzak alanlar olmasından dolayı verdim. Sanırım vermek istediğim mesaj net! Bazı konularda baştan anlaşalım:

Mesela, ben bu saatten sonra ressam olamam. Ya da ressam olacaksam tıpkı diğer ressamlar gibi uzun bir süre bu işte dirsek çürütmem gerektiğini kabulleniyor olmam gerekir. Yarın fırçayı elime aldığım gibi ertesi gün ressamlık mesleğinden para kazanmayı hayal etmem çok ütopik olmaz mı? Eğer, blog yazarlığının kolay para kazanma yöntemlerinden biri olmadığına ikna olduysanız nasıl ve ne kadar kazanabileceğiniz konusuna geçelim.

Yukarıdaki 10 maddenin birkaç tanesini sağlayan arkadaşlar arasında benim bildiklerim, blog sitelerinden aylık 1.000 TL ile 10.000 TL arasında gelir sağlıyorlar. Bahsettiklerim, kişisel blog yazarlarıydı. Daha fazla kazananların da var olduğunu tahmin ediyorum ancak bu rakamlar bizzat tanıklık ettiğim kazançlardır. Mesela, onedio.com gibi kurumsal bir yapıya geçerseniz aylık 100.000 TL ve daha fazlasından bahsetmek mümkün olur. Durun durun! Hemen 10 adım sonrasını düşünmeyin 🙂 Şimdilik, kişisel blog yazarlığının gelir potansiyeliyle devam edelim konumuza.

Bir Blog Sitesinin Aylık Ziyaretçi Sayına Göre Ortalama Gelir Potansiyeli

  • Günde 500-1.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 400-800 TL arası gelir elde edebilir.
  • Günde 1.000-3.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 1.000-2.000 TL arasında gelir elde edebilir.
  • Günde  3.000-10.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 1.500-5.000 TL arasında gelir elde edebilir.
  • Günde 10.000-100.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 5.000-50.000 TL arasında gelir elde edebilir.

Blog yazarları bu rakamların hayal olmadığını biliyor. Henüz blog siteniz yoksa ve nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız blog oluşturma bağlantısına tıklayarak kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Hepsi bu!

Yukarıdaki rakamlar, net sınırları ifade etmiyor ve bu istatistikleri allak bullak edecek türden blog siteleri de var. Bu biraz da seçtiniğiniz gelir yöntemine ve işlediğiniz konulara göre değişiklik gösterir. Kazanmak için tek kriter ziyaretçi sayısı değildir. Ben, standart yapıda bir blog sitesinin, en bilindik gelir yöntemlerini uygulayarak, aşağı yukarı elde edebileceği kazancı, deneyimlerim doğrultusunda ifade etmeye çalıştım. Daha doğrusu, bu kriterleri sağlayan blogların ortalama gelir potansiyelinden bahsettim.

Blogger Olarak Nasıl Para Kazanırım?

Bu soruya da birçok farklı yazımda, birçok kez cevap vermeye çalıştım. O yazıları yeniden hatırlatmadan önce birkaç yeni öneriyi de hemen şuraya iliştireyim:

1- Her şeyden önce erteleme hastalığınıza son vermeniz gerekiyor. Aklınızda blog yazma düşüncesi varsa ilk adım ne olabilir? Elbette boş da olsa bir blog sitesi açmış olmak. Hemen blog sitenizi açın ama aşağıdaki soruların cevabını vererek açın.

Blog Sitesi Açmadan Önce Cevaplanması Gereken Sorular:

  • En iyi anladığım konular neler ve ben hangileri hakkında yazmak istiyorum? (Bu soruya vereceğiniz yanıt blog sitenizin adını da belirlemenizi sağlayacak)
  • Blog sitemin domain adresi ne olacak? Örnek: www.xbirkonudayaziyorum.com
  • İlk 5-10 makalem hangi konularda olacak. (Bu sorunun cevabı size adeta yol haritası olacak.

Örneğin ben, bu blogla yetinmedim, kişisel bir blog sitesi daha açtım. Adını da bu blog sitesinin tam zıttı olacak şekilde Miskin Adam verdim. Orada düşüncelerimi sansürlemeden özgürce yazıyorum. Miskin Adam‘ı da incelemeni öneririm.

2- Diğer bloggerların nasıl para kazandığını, gelir kaynaklarının neler olduğunu ve gelir elde etmek için ne kadar bir süre beklemek zorunda kaldıklarını araştırın. Araştırmanızı kolaylaştırmak için kendimden de örnek vereyim. www.hizliadam.com birinci yılını doldurduktan sonra para kazanmaya başladı.

3- Content Marketing (İçerik pazarlama) hakkında araştırma yapın.

4- Temel SEO teknikleri (SEO uyumlu içerik yazmak, SEO uyumlu sayfa yapısı) hakkında araştırma yapın.

5- Bu yazım, birçok soruya tek başına cevap veriyor olsa da, blog yazarlığından para kazanmak isteyip hiçbir fikri olmayanlar için yavan kalmış olabilir. Aşağıdaki yazılarımı da okuyanlar için geriye hiçbir soru işareti kalmayacaktır diye düşünüyorum.

BUNLARI DA OKUYUN

  1. Blog Yazarak Para Kazanmak İçin 1.Adım
  2. Bir Blog Sitesine Marka İmajı/Marka Değeri Kazandırmak
  3. Bloggerlar İçin 10 Farklı Gelir Yöntemi
  4. Bu Hataları Yapan Bloggerlar Para Kazanamıyor
  5. Örnek Alınası En İyi Blog Siteleri

ÖZETLE:

Blog yazarlığı, pasif gelir yöntemi olabileceği gibi asıl gelir kaynağınız da olabilir. Böyle bir potansiyeli var.

“Blog yazarak ne kadar para kazanabilirim?” Sorusundan önce “blogger olmak benim için uygun bir seçim mi?” Sorusuna cevap vermek daha doğru olur.

Yazacak enerjimiz ve topluma fayda sağlayacak vasıflarımız varsa artık erteleme işine son verip derhal bir blog sitesi açmamız gerekir.

Blogger olmak, kolay para kazanma yöntemlerinden biri değildir.

Bu yazıyı okuyan profesyonel bloggerler, blog takipçileri, blog yazarlığından bihaber olanlar, blogger adayları… Hepiniz… Siz ne düşünüyorsunuz? Bence bu konu tartışmaya değer. Aşağıda kolayca yorum yapabilirsiniz.

HızlıAdam | Türkiye’nin En Hızlı Pazarlama Bloğu

141 Yorum
  1. Merhabalar şimdiye kadar okuduğum en yalın dille anlatılmış sade içeriğiyle göz yormayan bilgileriniz doğrultusunda ilerleyebilceğime inandıran muhteşem bir yazı olmuş size sonsuz teşekkür ediyorum. Sayenizde kendimi birçok konuda sorgulamış ve değerlendirmiş oldum. Sadece ufak birkaç düsüncenize izninizle danışmak istiyorum . İletişim bilgilerinizden size ulaşmam mumkunmudur. Tekrardan cok tesekkur ediyorum basarilarinizin devamini diliyorum.

    1. Yorumunuzla yeniden motive oldum. Teşekkür ederim. Bana İLETİŞİM sayfasındaki mail adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Gün içerisinde çok fazla soru cevaplıyorum. Bazen cevaplayamadıklarım da oluyor. Olabilecek gecikme ve aksaklıklar için şimdiden mazur görmenizi rica ediyorum.

  2. Önce yazınızı sonra yorumları tek tek okudum… benim bloğum henüz 1 günlük:)) 260 kişi gördü ilk gün için iyi bir rakammı bilmiyorum. Yıllardır yazıyorum bir süredirde bir gazatede köşe yazarlığı yapıyorum umarım doğru yoldayımdır… şimdilik blog açtım yolunda giderse kişisel site alıp ikisinide aktif tutarım diye düşünüyorum fikrinizi alabilirmiyim

    1. 1. gün 260 görüntüleme çok iyi bir rakam ancak organik trafik olmasına ihtimal yok. Bu durum sosyal medyayı güzel kullandığınızı düşündürttü bana. Eğer organik trafikte de aynı başarıyı yakalarsanız bence çok iyi noktalara gelebilir bloğunuz. Naçizane

  3. Bünyamin bey öncelikle yazınız çok anlaşılır olmuş. Şunu sormak istiyorum blok yazılarını İngilizce mi yoksa Türkçe yazmak daha fazla ziyaretçi getirir yada blok sitesine 2 dil seçeneği koymak daha kazançlı olur mu sonuçta Türkçeyi 80,100 milyon insan bilirken İngilizceyi 2 ,3 milyar insan biliyor. Sizce ne yapılmalı?

    1. İngilizce yazabiliyorsanız 1 saniye bile düşünmeyin diyorum 🙂 Ben, upper-intermediate seviyesinde yazamayacağım için yazılarımı tercüme ettirmeyi planlıyorum. Aynı blogda değil; 2 farklı blogda yazmanızı tavsiye ederim. Türkçe bloğunuzu, Türkiye hosting firmalarında; İngilizce bloğunuzu ise en çok trafik almayı hedeflediğiniz ülkelerdeki hosting firmalarında barındırın derim. Amerika’da blog yazarları zengin statüsünde hayat yaşıyorlar.

  4. Ben İstanbul Üniversitesinden mezun oldum fakat şuanda kızıma kendım bakıyorum ve evde paradan çok kendime hobi için blog açmak istiyorum yazmayı çok seviyorum hangi alanda yazabilirim bana yardımcı olabilirmisiniz?

  5. Bende kendimce bir şeyler yazıyorum bloğumda. Bloğumu inceleyip bana da tavsiye verir misiniz. Teşekkürler

    1. Önemli olan topluluk oluşturabilmektir. Topluluk oluşturmayı başarırsanız blogspot veya başka bir uzantı fark etmez, elbette kazanırsınız. Yine de benim önerim özel alan adına sahip olmanız yönündedir. Bu hamle marka değerinizi artıracak küçük bir kestirme gibi düşünülebilir 😉

  6. Başarılı ve emek verilmiş bir yazı teşekkürler fakat dikkatimi çeken bir değerlendirmeyi belirtmek istedim 🙂

    Günde 500-1.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 400-800 TL arası gelir elde edebilir.
    Günde 1.000-3.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 1.000-2.000 TL arasında gelir elde edebilir.
    Günde 3.000-10.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 1.500-5.000 TL arasında gelir elde edebilir.
    Günde 10.000-100.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 5.000-50.000 TL arasında gelir elde edebilir.

    Bu oranlar adsense içinde geçerlimi ? 🙂

    1. Hayır, sadece adsense’i baz alarak yazmadım. Trafiğe oranla ortalama gelebilecek reklam tekliflerini (backlink, banner, tanıtım yazısı vs) değerlendirerek rakam verdim. Bu rakamlar asla kesin sınırları ifade etmez. Gözlemlediğim ve tecrübe edindiğim bloglar üzerinden değerlendirme yaptım. Elbette, bloggerın da kendi bloğunu iyi pazarlayabiliyor olması önemli.

  7. Her ne kadar rakamlar biraz afaki olsa da gerçekten mükemmel bir kılavuz olmuş. Günümüzün iş modelleri arasında bence üst sıralara oturtulması gereken bir iştir blog yazarlığı. Aslında işten ziyade hobi olarak yaklaşınca daha da keyifli hale geliyor.

  8. henüz para kazanmaya başlamamış olan bir bloga sahibim ancak bu kazanamayacağım anlamına gelmiyor. Açılalı daha 1 yıl olmasına karşın iyi bir istatistik verisine sahip olmayı başardım. Zamanla para kazanmayı da başarırız belki.

  9. Açık söyleyeyim eğer blogu sırf para kazanmak için açacaksanız hiç bulaşmayın derim. Ben başlarda bu işe meraktan girdim ve para kazanmayı hiç düşünmemiştim. 1 yılın sonunda güzel rakamlar kazanmaya başladım. Ama sırf para kazanmak için blog açanlar belli bir süre sonra sıkılıyorlar.

  10. adsense tam olarak nedır kardesım adsense den zıyaretcı sayısına goremı para kazanıyoruz ve reklam zıyaretcı bunların hepsı bır arada oluyormu. arastırdım ama bısey anlamadım 🙂 bır blog sıtem olsun ıstıyorum ;))

  11. adsense para kazanma bulunduğumuz günlerde çok zorlaştı büyük çaplı siteler neredeyse her konuda yazı paylaşımı yapıyorlar ve bu sitelerin üzerine çıkamadıkça adsenseden para kazanmak imkansız. Bunun için profesyonel düzeyde bir seo bilgisine ihtiyaç var.

  12. Faydalı yazınız için tebrik ederim.
    Blog Açmak isteyen arkadaşlarımıza WordPress Konusunda yardımcı olabilirim. Hosting Domain ve WordPress ihtiyaçlarınız karşılanır. Web Sitesi üzerinden kazanç sağlamanız için gerekli kolaylıklar sağlanarak ilk müşteriniz de olurum. Dilerseniz açacağınız web sitelerine sponsor da olabilirim. Daha fazla bilgi için web sayfamdan irtibat kurabilirsiniz.

  13. Çok kaliteli ve bilgilendirici olan bu yazınız için teşekkür ederim.Ben de çok yeni bir sayfa açtım ve sizin bu bilgilendirilmelerinizden yararlanacağım

  14. Birkaç blog denemesi yapmış biri olarak blogla para kazanmanın oldukça zor bir uğraşı olduğunu söyliyebilirim, bence bir bloga bir konuyu doğru düzgün aktarabilmek için bile insanın belli bir eğitimi alması şartdır, kısaca herkes nasıl resim yapamaz veya şarkı söyliyemezse herkes blogda yazamaz ,blogunuzu oldukça faydalı ve ifadeleriniz çok samimi buldum, başarılar diliyorum.

  15. Şahsen bende zor bir meslek olduğunu düşünüyorum. Sadece yazı yazmak değil aynı zamanda yazının akıcı olması okuyanı devamlı konu içerisinde tutması gerekiyor. Kitap yazmakla blog yazmak arasında fark yok zannımca. Tesadüfle olacak iş değil bu ve kesinlikle eğitimini almak şart. güzel paylaşımınız için tebrik ederim.

  16. Çok güzel bir yazı. Eve bu işi düzgün yapanlar bu işle aslında zengin bile olunabileceğini keşfetmişler. Ben de 1 web sitesi yaptım önce günde 2 lira getirdi “bu ne ya ben bunun için mi uğraştım” demiştim ama sonra insan bişeyi çakıyo. Bu işte gerçekten üst limit yok. 78 konulu bir siteyi bitirince günde 10liraya çıktı kazancım. Günde 5 bin tık alan bi site. Sonra insan diyo günde 5 binle bu kadar kazanıyosam demek günde 500 bin tıklanırsam günde 1000 lira yani ayda 30 bin kazanıcam. Şaka gibi geliyo insana ama değil. Günde 500 bin tıklanmak zor diyenler de var ama aslında değil. Çok fazla konuyu kapsayan ve her yazdığında tepeye çıkan insan bunu başarır.

  17. Yeni başlayanlar için aylık max 30-40 tl yi geçmez. O yüzden çok para kazanıcam diye hevesle girip hayal kırıklığı yaşamayın. Tabi başlıklarda herkes aylık 1000 tl falan sallamış o siteler 5 yıldır aktif ve googleda ilk sayfada yer alıyorlar. Uzun lafin kisasi emek ve sabır istiyor. Yazmayı sevmiyorsanız vakit kaybı olacaktır. Başlıklara aldanmayın.
    Yayınlarsan sevinirim admin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top